Udělejte si zapečený tažín z krůtího masa a vajec. Vyzkoušejte doma barvy a chutě severní Afriky

Tažín je severoafrický pokrm, a zároveň hliněná keramická nádoba, v níž se připravuje. Obdobu, známou jako tavvas, má kyperská kuchyně. Nádoba tažín bývá upravena glazováním, někdy s dekorativními motivy.

Tažín, jinak také tajin, tagine, byste měli ochutnat v jeho domovině na severu Afriky, v horkém Maroku, kde keramické nádoby s kónickým poklopem můžete vidět doslova na každém rohu. Připravuje se pomalým dušením nad rozžhavenými dřevěnými uhlíky.

Kouzlo, díky němuž vždy dostanete to nejšťavnatější a nejchutnější maso a zeleninu, spočívá právě ve specifickém tvaru „pokličky“. Pára a šťávy vzniklé při pomalém pečení se sráží na stěnách pokličky a stékají zpátky na základní misku. Vy si ale můžete apéct tažín v jakékoliv zapékací nádobě co máte doma.

Suroviny:
1 kg krůtích prsou, 6 vajec, 125 g másla, petržel kadeřavá/kudrnka 1 svazek, citrón, 1 celá skořice, mletý kmín, paprika sladká, pepř mletý, sůl

Postup:
Krůtí maso omyjte, osušte a nakrájejte na větší kousky. Maso vložte do většího hrnce, zalijte sklenicí vody, přidejte máslo, najemno nasekanou cibuli, celou skořici, osolte a opepřete. Uveďte do varu a duste za občasného míchání doměkka. Pak maso vyjměte a přendejte do tepla.
Do šťávy z dušení přidejte nasekanou petrželkovou nať a citronovou šťávu. Na mírném ohni vařte, až šťáva zhoustne. Potom vyndejte skořici a omáčku stáhněte z plotny.
Vejce rozšlehejte se solí, pepřem a kmínem. Maso s polovinou omáčky vložte do zapékací nádoby, zalijte vaječnou hmotou, poprašte paprikou a v předehřáté troubě pečte 10-15 minut při 200°C. Zbytek omáčky uveďte do varu a přelijte jí zapečené maso s vejci.

Tradiční způsob přípravy je dušení, tedy pomalé ohřívání nádoby nad dřevěným uhlím v přenosných vařičích, vyrobených z jílu. Vybírají se větší kusy dřevěného uhlí, které vydrží dlouho hořet. Mezi dnem nádoby a žhavými uhlíky ve vařiči je vždy prostor, který chrání nádobu před přehřátím a možným prasknutím.

Tažín je severoafrický pokrm, a zároveň hliněná keramická nádoba, v níž se připravuje (ilustrační foto)

Existuje rozdíl mezi významem termínu „tažín“ v Maroku a v Tunisku. Zatímco v Maroku se jedná téměř vždy o kombinaci masa a zeleniny za použití koření a někdy i oliv a ovoce, v Tunisku představuje spíše obdobu omelety či vaječné nádivky s masem, sýrem, bylinkami, nebo těstovinami.

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.