Udržet hospodářství v chodu vyžaduje dřinu bez nároku na dovolenou

23. březen 2019

Pokud máte malé děti a prohlížíte si s nimi rádi různé obrázky, tak vám určitě neunikla knížka Na statku s nejrůznějšími hospodářskými zvířaty. A právě takový statek jako malovaný jsme navštívili v Luži na Chrudimsku. Majitelka Vanda Křepelková nám nabídla mléko od svých krav plemene Jersey, tak jsme se na jeho dodavatelky zašli podívat do stodoly.

Rodinná farma v Luži představuje klasickou domácí farmu, kterou střeží dva psi. Bernardýn a jezevčík. Na dvorku jsou králíkárny, pobíhají tam slepice, krocani, vrkají holubi. Obdivujeme malé, pestrobarevné slepice. „Je to zakrslá rousná tříbarevná. Také snáší vajíčka, ale mnohem menší,“ vysvětluje farmářka Vanda Křepelková. Ve stodole pozorujeme kozy a krávy plemene Jersey. 

Kráva si musí užít, aby měla dost mléka

Ve stáji mají nové přírůstky. Býček a jalovičku – telata plemene Jersey. Telata dostávají od farmářky Vandy mléko z lahvičky. „Normálně už by mláďata měla pít normálně z kbelíku, ale já je rozmazluju a pobíhám kolem nich s lavičkou,“ směje se Vanda Křepelková. Za jalovičku je šťastná, bude to další dodavatelka kvalitního mléka, kterým se toto plemeno pyšní. Býček půjde na porážku.

„Člověk musí přijmout život na statku se vším, co k němu patří. Kráva se musí pravidelně připouštět, protože proces laktace se jinak snižuje. Musí si zkrátka užít, aby měla dostatek mléka. A býčci jdou na porážku,“ vysvětluje farmářka.

Papírový kozel plemeník

Na farmě v Luži mají třináct dospělých koz a k nim přibyla teď na jaře kůzlata. Kozy jsou bílé i hnědé, většinou křížené. Kozel je ale plemenný papírový a tváří se patřičně důležitě. Kozy jsou velmi chytré. A poradí si s každou překážkou. Farmářka Vanda Křepelková popisuje jednu z mnoha humorných příhod: „Stalo se nám, že jsme hledali kozu až na autobusovém nádraží. Autobus jel a koza před ním štrádovala a mečela. Ale všechno dobře dopadlo.“

Vanda Křepelková z Rodinné farmy v Luži je na svůj tvaroh pyšná

Na rodinné farmě v Luži se podařilo zvládnout letošní zimu i přesto, že seno kvůli suchu dost podražilo. Někteří farmáři to vzdali a náročnou práci na statku vyměnili za pohodlnější povolání. Teď už ale vykukuje první jarní tráva a farmářka Vanda Křepelková doufá, že letošní sezóna bude lepší.   

 

autor: jsl
Spustit audio