Udržování dobrých vztahů po rozvodu je důležité, říká psycholožka

5. červenec 2018

Rozvod se netýká pouze dvojice. Bohužel se tato událost dotýká celé rodiny. Psycholožka z poradny pro mezilidské vztahy, MUDr. Milena Chadimová radí, jak na nové vztahy v rodinách s novými partnery, jak na výchovu s bývalými partnery, i jak je důležité udržovat vztahy nejen s bývalými partnery, ale i s prarodiči.

Mnoho párů se rozvádí a děti často končí ve střídavé péči. Jak se vypořádat s rolí „macechy“ a „otčíma“, to osvětlila MUDr. Milena Chadimová, psycholožka z poradny pro mezilidské vztahy.

Je velmi důležité s dětmi mluvit a probrat situaci. „Je přirozené, že si děti přejí mít rodinu pospolu, ačkoliv se rozpadla,“ říká.

Rodiče by měli dbát především na duševní pohodlí dětí. Měli by si vymezit pravidla a shodnout se na jednotné výchově. To je důležité především ve střídavé péči, která ale nenahradí rodinné zázemí.

„To, co může střídavá péče poskytnout, to je kontakt dítěte s jednotlivými rodiči. Podílení na výchově, na vývoji, koníčcích, povinnostech, ale také radostech, které život s dítětem přinášejí,“ dodává psycholožka.

Pokud si najdeme nového partnera a vpustíme ho do rozpadlé rodiny, měla by se vytyčit opět nějaká pravidla soužití. Partner má právo říct svůj názor k výchově dětí. Nemusí být vždy po jeho, ale rodina, včetně dětí, by si měla názory a návrhy minimálně poslechnout a prodiskutovat.

Pokud se nám nelíbí chování a jednání partnera k našim dětem, neměli bychom si neshody vyříkávat před dětmi, radí psycholožka.

Rozvod se netýká pouze nejužšího kruhu rodiny. Tato událost ovlivní i vztahy mezi prarodiči a vnoučaty. Často se stává, že si nový partner nepřeje, aby se rodina stýkala s prarodiči. Druhý se tomu často podvolí, aby se vyhnul konfliktům.

„Pokud jsou partneři rozumní, tak nebrání kontaktu. Vědí, že to obohacuje jak děti, tak to dodává chuti do života i prarodičům. Tyto kontakty by se neměly přerušovat, pokud k tomu nejsou závažné důvody,“ dodává psycholožka Milena Chadimová.

Poslechněte si celý rozhovor s ní z přiloženého audiozáznamu!

autoři: Eva Bucharová , Kateřina Klabzubová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.