Úhyn ryb v Chrudimce prověřuje policie. Podle rybářů je něco otrávilo

9. září 2021 08:45

Policisté prověřují hromadný úhyn ryb u Vítanova na Hlinecku. Podle rybářů se tam do řeky Chrudimky dostala neznámá látka. Na hladině pak zůstaly desítky kilogramů mrtvých ryb.

Na konci víkendu se na hladině řeky začaly objevovat mrtvé ryby. Rybáři je sbírali asi na dvoukilometrovém úseku a vylovili asi šedesát kilogramů pstruhů, plotic, hrouzků nebo úhořů. Další stovky menších kusů podle nich zůstaly někde v korytě řeky. Žádné na první pohled patrné znečištění vody vidět nebylo, hasiči postavili norné stěny a jsou odebrané vzorky vody i ryb, které uhynuly.

Rybáři: šlo o otravu

Podle hospodáře hlineckých rybářů Petra Matyáška ryby něco otrávilo. Výkyv počasí nebo nedostatek kyslíku vylučuje, protože ryby neměly poškozené žábry. Nebyly na nich patrné žádné stopy a uhynuly tak nejspíš okamžitě. Co se do řeky dostalo a odkud, to zatím jasné není.

Okolnosti nehody prověřuje policie. „My jsme událost zaevidovali, a protože se našim policistům nepodařilo na místě zjistit příčinu úhynu ryb, i nadále ji prověřujeme. Probíhají standardní úkony a samozřejmě pro nás bude důležitý i rozbor vzorků odebrané vody,“ řekla mluvčí pardubické krajské policie Markéta Janovská.

Ztráta převedená na peníze není nijak výrazná. Hodnota toho, co rybáři posbírali, je podle ceníku asi pět tisíc korun. Pro ně je ale situace nepříjemná z jiného pohledu, a sice že se látka, která doslova zlikvidovala kus řeky, do vody vůbec mohla dostat. A taky je zničená práce, kterou s odchovem ryb a násady měli.

Spustit audio

Související