Ukrajinského aktivistu zřejmě čeká domácí vězení, podezřelý je z organizování protestů

1. únor 2014

Unesený a těžce zraněný ukrajinský aktivista Dmytro Bulatov by měl skončit v domácím vězení. Podle ukrajinského ministerstva vnitra je podezřelý z organizování masových protestů a od poloviny ledna je na seznamu hledaných osob.

Ukrajinská policie se pokusila zatknout opozičního aktivistu Dmytra Bulatova, který se v nemocnici zotavuje po útoku neznámých pachatelů a mučení. Před policejním zásahem ho chrání další opoziční aktivisté, takzvaná Sebeobrana Majdanu.

Aktivistu hnutí Automajdan Bulatova unesli neznámí pachatelé koncem ledna a prý ho celou dobu mučili. Ve čtvrtek ho poté vyhodili z auta v lese poblíž Kyjeva.

„Je to člověk, o kterého jsme se deset dní strašně báli. Nehledě na ta hrozná zranění, zůstal naživu. Věřím, že se brzy uzdraví a vrátí se k nám,“ doufá mluvčí Automajdanu Kataryna Gudková.

Čtěte také

V nemocnici společně se skupinou ochránců náměstí nezávislosti zabránila Gudková policii, aby Bulatova zatkla. Mnozí zranění aktivisté se právě proto nemocnic bojí, potvrdil traumatolog z improvizovaného lazaretu na Evropském náměstí Borys Frankevyč.

„Hodně pacientů přichází k nám, protože se bojí, že je z nemocnice vydají policii nebo unesou,“ konstatoval Frankevyč.

Mnichovská bezpečnostní konference

Mučení ukrajinského opozičníka pobouřilo západní politiky. Šéf německé diplomacie Frank Walter Steinmeier chce Bulatova i další zraněné demonstranty převézt do Německa.

O Ukrajině se dnes bude jednat na Mnichovské bezpečnostní konferenci. Ukrajinský ministr zahraničí vyslechl na konferenci ze strany evropských vůdců ostrou kritiku. Jasný je požadavek, aby vláda v Kyjevě umožnila politické řešení stávajícího konfliktu.

Šéf německé diplomacie Steinmeier se už sešel s opozičním vůdcem Aresenijem Jaceňukem, který mu popsal složitou situaci na Ukrajině. Dnes přiletí do Mnichova další lídr opozice Vitalij Kličko.

Protesty na Ukrajině
autoři: mdo , kls , ako , nov
Spustit audio