Umělci propojení Kozlovem. Ve Třebové vystavují Švabinského s Vejrychem

31. březen 2022

Max Švabinský a Rudolf Vejrych. Oba svého času patřili do jedné rodiny. Po letech je teď spojili organizátoři speciální českotřebovské dvojvýstavy. Potrvá až do konce května.

„Výstava trochu překračuje rámec toho, co obvykle v České Třebové prezentujeme. Bude tam k vidění spousta věcí po dlouhých desítkách let,“ láká ředitel kulturního centra a místostarosta města Josef Jan Kopecký.

Na dvou místech

Vystavená díla pocházejí ze sbírek Městského muzea Česká Třebová, Městské galerie Litomyšl a od soukromých sběratelů. Představí malby, kresby, grafiky, a to při příležitosti 60. výročí úmrtí Maxe Švabinského a 140. výročí narození Rudolfa Vejrycha. Bude zároveň v muzeu i v kulturním centru.

„Vejrych stojí vedle Švabinského. Ještě dnes jedeme do Prahy. V jedné aukci se mi podařilo vydražit jedno jeho dílo. Instalace není hotová. Musíme zatlouct poslední hřebíček a na vernisáži se tvářit, že tam to dílo už dlouho visí,“ usmívala se ráno před vernisáží ředitelka třebovského muzea Jana Voleská.

Josef Jan Kopecký a Jana Voleská

„Katalog je vytištěn, hosté pozváni, ale stejně to finální se děje v den vernisáže. A navíc sbírka muzea se rozšíří o jednoho Vejrycha. Díky přípravě výstavy jsme ho poznali mnohem víc. Jeho jméno je obecně méně známé než jméno Švabinského. Pomyslně stojí v jeho stínu, ale na výstavě mají oba stejné místo. Vejrych rozhodně není žádné béčko,“ podotýká Kopecký.

Klenot z půdy

Organizátoři a tvůrci dvojvýstavy si podle Voleské nejvíc váží kolorované kresby Babička v šálu. „Max Švabinský na ní věrně zachytil babičku své první ženy Ely, a to na půdě kozlovské chaloupky. Dokázal přesně zachytit charakter portrétované osoby. Vidíte tam vrásčitou stařenku s nachýlenou hlavou, která s pokorou sumarizuje svůj život. Je to taková esence pokojného stáří.“

Dílo bylo na objednávku jednoho švédského sběratele umění. Ještě v roce 1907 bylo k vidění v Benátkách, a pak dlouhé století nezvěstné. „Až v roce 2017 se objevilo v aukci a stalo se majetkem soukromého sběratele. Právě on ji na výstavu nabídnul a zapůjčil. Ráda bych poděkovala za tu laskavost, ochotu, mecenášství.“

V chaloupce se zastavil čas

Osudy obou pánů svedl dohromady Kozlov. „Max Švabinský se zahleděl do mladičké Ely Vejrychové, sestry Rudolfa Vejrycha. Právě rodině Vejrychových patřila chaloupka v Kozlově, kam jezdívali na letní byty. Jezdil tam i Max Švabinský a začalo jeho takzvané kozlovské období,“ říká Voleská.

Chaloupka vypadá prakticky pořád stejně. Městské muzeum se o ni stará. „Kromě exteriéru můžou návštěvníci obdivovat i dochovaný interiér ze Švabinského pozůstalosti, kde je mnoho z věcí dotýkaných. Máme tam taky rodinný portrét zachycující interiér chaloupky. Když se lidé rozhlédnou kolem sebe, tak uvidí, že jsou ve stejném prostředí.“

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.