Unikátní přehlídka planet na noční obloze

27. červen 2018 08:10

Nejen nad sečskou přehradou můžete po celé léto pozorovat mimořádnou podívanou. Obohacují ho totiž hned tři výrazné planety viditelné v jediný okamžik. Planety Jupiter, Saturn a Mars se v těchto dnech jeví mimořádně jasné.

Na snímku Petra Horálka můžete kromě letní Mléčné dráhy vidět planetární gigant Jupiter (vpravo). Od Země sice momentálně leží přes 700 milionů kilometrů daleko, ale díky své velikosti (přibližně 12x větší průměr než Země) je snadno pozorovatelný už v malých dalekohledech.

Saturn uvidíte nejlépe dnes

Nalevo vidíte slabší, ale v dalekohledu úchvatný Saturn. Jeho opozice (nejvhodnější doba pro pozorování) se dočkáme právě dnes. Ačkoliv vzdálenost od Země i při maximálním přiblížení nedosahuje méně než miliardy kilometrů, majestátní Saturnovy prstence uvidíte už v obyčejném binokuláru. Letos je Saturn blízko centra Mléčné dráhy, takže když vyjedete dál za města a nebude svítit Měsíc, bude výhled k němu ještě krásnější.

Právě dnes ale Měsíc u Saturnu najdete, a to poměrně blízko. V průběhu noci na zítřek se bude chýlit k tzv. konjunkci úplňku s touto krásnou planetou.

Mléčná dráha nad sečskou přehradou (panoramatický snímek upravený ve stylu little planet)

Nejzajímavější je ale Mars, ten naoranžovělý objekt vycházející nad obzor v levé části titulního snímku. Jeho opozice se odehraje na konci letošního července a bude vůbec největší za posledních 15 let! Mars se přiblíží k Zemi na necelých 58 milionů kilometrů, což je opravdu jedna z nejmenších vzdáleností, jaká Zemi od rudé planety v moderní historii lidstva dělila.

Tato planetární přehlídka se bude nabízet ještě další 2 měsíce a ke konci léta se k ní přidá i mimořádně jasná večernice, planeta Venuše. Tak si to planetární léto nenechte ujít!

Zajímavost:

Přestože byl snímek pořízen kolem půlnoci, obloha není úplně tmavá. Není to způsobeno jen obvyklým světelným znečištěním, ale vedlejšími účinky slunovratu nad Českou republikou. I v nejhlubších nočních hodinách je kolem slunovratu jen „astronomický soumrak“ a noční obloha se do astronomické tmy na zhruba 3 týdny kolem slunovratu vůbec neponoří.

autor: pta | zdroj: Petr Horálek