Unikátní sbírku ruského malířství v Galerii výtvarného umění v Náchodě čeká zásah restaurátorů

22. leden 2022 07:48

Galerie výtvarného umění v Náchodě vlastní rozsáhlou sbírku ruského umění. Odborníci jednotlivé předměty pravidelně kontrolují kus po kusu, aby našli případné nedostatky a včas je dokázali vyřešit. Odborníci vybírají jednotlivá díla k restaurování. V těchto dnech přicházejí na řadu náboženské ikony. 

Čtěte také

„Tady je to v pořádku. A sem se podíváme, potřebujeme k tomu světlo, Julie Jančárková otevírá šuplík a vyndává z něj obraz. „Tohle je součást sbírky ikon Galerie výtvarného umění v Náchodě. Ta vlastní vynikající sbírku, co se týče ruského umění.

Co se na obraze konkrétně kontroluje? „Na těch obrazech mi pravidelně kontrolujeme jejich stav, jestli není zapotřebí nějaký restaurátorský zákrok.

„Tady máme ikony. Ty nejsou zavěšené na zdi. ale jsou tu uložené, protože je to pro ně tak lepší. Je to poměrně velká sbírka, 80 kusů ruských ikon, které se k nám dostaly velice zajímavým způsobem.

„Svého času byly odejmuty lidem, kteří je vozily z Ruska údajně do Německa a projíždělo se Československem. A tady jim byl tento majetek zabaven, který se následně dostal do muzea. Takových sbírek je v České republice několik a jedna z nich je právě v Náchodě.

Čtěte také

„Momentálně tuto sbírku zpracováváme, posuzujeme každou konkrétní ikonu, jestli nevyžaduje restaurátorský zákrok.

Co teď konkrétně vidíme před sebou? „Tohle je ikona maličko zakřivená. Původně to byly rovné dřevěné desky, ale postupem času, jak dřevo pracuje, tak se může takto vyhnout. Vzadu jsou sponky, které měly původně ikonu držet v rovné poloze. Proto je také uložena ležící, aby dřevo zbytečně dál nepracovalo.

Kdo se zajímá o ruské malířství a chtěl by vidět některá díla v Galerii výtvarného umění v Náchodě na vlastní oči, tak bude mít možnost od podzimu letošního roku.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související