Unikátní železniční muzeum přímo v kanceláři přednosty

23. leden 2014

Jiří Rokos pracuje celý svůj život na dráze. Ať už jako zámečník, průvodčí nebo vlakvedoucí. Navíc veškerý svůj volný čas věnuje budování železničního muzea.

To najdete na malém nádraží v Cerekvici nad Loučnou. Pokud si zavoláte na číslo 724 494 740, můžete se i vy domluvit na návštěvě.

Uvidíte tu například zachovalou starou pokladnu, vzorky kolejnic, návěstí i staré jízdenky. A především si popovídáte s člověkem, který železnici – jak sám říká – zasvětil svůj život.

Železniční muzeum v Cerekvici nad Loučnou

Pokud si naladíte tento díl Radioporadny, dozvíte se i to, co znamenají čísla na elegantních parních lokomotivách, které se proháněly po kolejích v minulém století. Pořadem vás provede moderátorka Jitka Slezáková.

autor: jsl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.