Univerzita Hradec Králové ocenila své studenty. S předstihem tak oslavila svátek 17. listopadu

16. listopad 2016

17. listopad oslavila s předstihem Univerzita Hradec Králové. Na společenský večer v královéhradeckém Aldisu přišla víc než tisícovka hostů, aby si připomněla Den boje za svobodu a demokracii. A jako každý rok univerzita ocenila desítku studentů, kteří svou prací na akademickém poli, nebo sportovními výkony, nejvíc přispěli k šíření jejího dobrého jména a jména České republiky.

Vedení univerzity ocenilo studenty za výkony v nejrůznějších oborech - od vědy, přes umění, až po sport - říká prorektor univerzity Václav Janeček: „Je to pěkná příležitost při svátku 17. listopadu ocenit nejlepší studenty. Jsme na ně hrdí a chceme vyjádřit svou vděčnost za to, co pro univerzitu dělají."

Chceme studentům vyjádřit svou vděčnost za to, co pro univerzitu dělají.Václav Janeček, prorektor pro vnitřní záležitosti Univerzity Hradec Králové

Ocenění získala Martina Benáková, která studuje aplikovanou biologii a ekologii.

Ve své práci zkoumala, jak se rostliny dokáží vypořádat s těžkými kovy. To by se dalo využít třeba při čištění půdy od ekologické zátěže.

Čtěte také

„V současné době se právě zkoumají rostlinné druhy, které by dokázaly vyvazovat těžké kovy z půdy. Vázat je do svých nadzemních částí a tím tu půdu ozdravovat. Takže i my zkoumáme, které rostlinné druhy by to mohly být. Já konkrétně se zabývám řepkou olejkou," vysvětluje Martina Benáková.

Univerzita Hradec Králové ocenila své studenty

Na pedagogické fakultě studuje také Marek Šotola. Budoucí učitel tělocviku a ruského jazyka je mistr světa ve sportovním aerobiku v párech. Stíhat musí studium i trénink.

„Všechno jde, když se chce. Samozřejmě, není to zadarmo. Musíte se tomu věnovat naplno. Protože když se tomu věnujete napůl, tak to samozřejmě nejde. Se studiem se to zvládnout dá, tréninky směřujeme na víkendy, když jsem doma," říká Marek Šotola.

A ocenění se dočkala i studentka archivnictví Kateřina Doležalová. Ve svých pracích dokazuje, že zkoumání archivů může být vzrušující: „Je to úžasné v tom, že se často prohrabáváte něčím, co ještě před vámi nikdo v rukou neměl. A přicházíte na věci, který ještě nikdo nikdy neobjevil. Nebo o tom není ještě širší povědomí. To je na tom úžasné."

Ocenění studentů není jen záležitostí prestiže, jeho součástí je finanční odměna.

Spustit audio