Univerzita se omlouvá za ohňostroj, který probudil Pardubice

29. duben 2015

Některé občany Pardubic a okolí vyděsil ohňostroj, který včera ve 22:30 uzavřel akci Noc mladých výzkumníků na zámku. Město totiž obvykle schvaluje podobné hlučné produkce jen do 22 hodin.

Lidé si na sociálních sítích stěžovali, že o akci nevěděli a zpočátku se obávali, že došlo k výbuchu místní chemičky. Ohňostroj organizovala Univerzita Pardubice a povolil ho první městský obvod.

Kancléřka školy Valerie Wágnerová připustila, že načasování závěrečné show možná nebylo úplně vhodné.

„Akce byla zveřejněná a oznámena jako závěrečný ohňostroj výjimečné akce, která se koná jednou za rok. Pokud to způsobilo někomu překvapení nebo obavy, to nás samozřejmě mrzí a je to pro nás poučení pro příště,“ říká Wágnerová.

Povoleno. Na poslední chvíli

Ohňostroj podle starosty Menšíka povolený byl, rada ho ale schvalovala pouhý den před akcí.

„Povolené to bylo. Jsou to výjimečné akce. Pokud je to do půlnoci, tak já to nepovažuji za problém, protože ve městě se konají i jiné akce, které musí lidé chápat, protože žijí ve velkém městě. V podstatě nebyl ani prostor z pondělí na úterý dávat informace pro veřejnost kromě informací, které byly na plakátech univerzity,“ říká Jaroslav Menšík (ANO 2011), starosta Městského obvodu Pardubice I.

Na propagačních plakátech Noci mladých výzkumníků byl ohňostroj uveden několik týdnů před schválením.

autor: ba
Spustit audio