Unter den Linden aneb hudba mezi Vídní a Berlínem

8. leden 2019

Johann Strauss III., syn Eduarda, synovec a žák valčíkového krále Johanna II. a vnuk zakladatele hudebního rodu Johanna Strausse otce. Připravil a slovem provází Rafael Brom.

Komponované pásmo pojednávající o životě Johanna Strausse III., zapomenutého kapelníka a skladatele je jakýmsi svého druhu labutím zpěvem. Příběh Johanna III. je dramatický, jakoby šitý pro laciný ba bulvární seriál.

Logo

Je jakoby zhuštěnou paralelou dějin samotného valčíku. A mnoho z jeho života zůstává stále pod pokličkou. Nabízíme tedy to, co je odhaleno a jako zázrak, vedle partitur a řídkých nahrávek jeho skladeb, se zachoval i záznam Johannovy hry na klavír. Byl totiž mezi těmi umělci, kteří riskujíce pověst usedali do studia k „tingltanglovému“ reprodukčnímu klavíru. Ale byli mezi nimi třeba Rachmaninov nebo Mahler. Skladby Johanna III. zůstávají povětšinou v archivech, ale svítá na lepší časy. Hudebně neobyčejně lákavé by bylo provedení operety Kočka a myš - byl to opravdu „propadák“? No nevíme, ale máme alespoň několik instrumentálních úprav z tohoto scénického díla. Natočil je orchestr z názvem Die flotten Geister z Coburku s dirigentem Christianem Pollackem. Týmž dirigentem, který jde z práce do práce při pořizování kompletních vydání skladeb jednotlivých Straussů.

Odkaz Johanna III. opravdu není marný a má svou kvalitu. Třeba takový Korunovační valčík má na repertoáru Londýnský symfonický orchestr nebo vzrušující je valčík Láska básníkova - Dichterliebe op. 38. Natočil ho v červnu roku 1939 Bostonský populární orchestr - této nahrávky se ale autor nedočkal, zemřel v 9. ledna onoho roku. S politováním konstatuji, že nahrávku jsme do času natáčení pořadu nezískali, ale je ke slyšení na internetovém serveru. Mezi těmi snímky, které v pořadu zazní, upozorňuji na valčík op. 31 s titulem Bruslařka. A konečně na valčík Pod lipami, pojmenovaný podle známé berlínské avenue Unter den Linden, který patří mezi famózní straussovské valčíky.                                

autor: rb
Spustit audio