Uplynulo 90 let od narození Pavla Tigrida

28. říjen 2007

Včera uplynulo 90 let od narození Pavla Tigrida. Tento vynikající novinář a politik, vydavatel exilového časopisu Svědectví v čase komunistické diktatury a ministr kultury ve svobodných poměrech, se významnou měrou zasloužil o změnu politických poměrů u nás. Při příležitosti nedožitých devadesátin Pavla Tigrida byla ve čtvrtek slavnostně odhalena pamětní deska tomuto výjimečnému muži na domě, v němž v Praze v letech 1993 - 2003 žil. Osobnost Pavla Tigrida nyní přiblížíme následujícím medailonem.

Pavel Tigrid pocházel ze semilské rodiny Schönfeldů (jak zní jeho původní jméno), byl blízkým příbuzným Ivana Olbrachta. V mládí se zajímal o divadlo, emigrace v roce 1939 ho však definitivně nasměrovala na nejdůležitější pole jeho působnosti: k publicistice. Za války pracoval v čs. vysílání BBC, po roce 1945 spoluzaložil a řídil týdeník Obzory a šéfoval časopisu Vývoj.

Po nové emigraci v roce 1948 stál u zrodu vysílání Rádia Svobodná Evropa a na čas byl programovým ředitelem tohoto vysílání. Roku 1956 založil čtvrtletník pro politiku a kulturu Svědectví a stejnojmennou knižní edici. Ze Svědectví se stala hlavní tribuna čs. exilu a platforma liberální protikomunistické opozice. Nikoli náhodou čs. komunisté Tigrida tak nenáviděli: roku 1966 redaktora nejvýznamnějšího česky psaného periodika své doby a autora řady politologických studií odsoudili v nepřítomnosti ke čtrnácti letům vězení.

Po listopadu 1989 se Tigrid vrátil do Prahy. Byl poradcem prezidenta Havla, v letech 1994-96 se stal ministrem kultury. V roce 1990 vydal v Praze svou asi nejznámější knihu, beletrizované zpracování moderních československých dějin Průvodce inteligentní ženy po vlastním osudu, jako novinář komentoval nejdůležitější momenty domácího politického života.

V jeho textech čtenáři nacházeli, co jinde hledali většinou marně: dobrý jazyk a jasnou myšlenku, vhled do situace, přiměřený odstup a zároveň zaujetí a účast, laskavost a přitom jistou přísnost, neústupnost. Shrnuto do slova v tomto případě nijak přehnaného: noblesa. Takový Pavel Tigrid, soudě podle jeho činů, postojů a textů, byl. To by vysvětlovalo, proč ho tolik lidí stále považuje za výjimečnou osobnost. A proč navzdory tomu, že více než čtyřicet let musel žít mimo svou vlast, byl pro ni tak důležitý.

Pavel Tigrid zemřel 31. srpna 2003 v Paříži.

autor: Leo Pavlát
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.