Urodilo se vám? Vyzkoušejte pět receptů vonících jahodami
Jahody červenají a vykouzlit se z tohoto sladkého ovoce dají s trochou práce velké dobroty. Vyzkoušejte některý z našich receptů.
1. Větrníky s jahodami
Odpalované těsto bývá pro mnoho začínajících kuchařek strašákem, podobně jako kynuté těsto. Vyzkoušejte větrníky podle našeho receptu a přesvědčte se, že příprava není tak složitá.
Suroviny:
200 g hladké mouky
100 g másla
4 vejce
špetka soli
Náplň:
300 ml mléka
100 g cukru krupice
1 sáček vanilkového pudinkového prášku
100 g másla
asi 200 g jahod
Do kastrůlku nalijeme asi 250 ml vody, přidáme máslo, sůl a přivedeme k varu. Přisypeme mouku, snížíme teplotu a mícháme, těsto bude lepit, ale vařečkou ho nadzvedáváme a mícháme tak, aby se přestalo lepit. Nakonec vmícháme vejce.
Cukrářským sáčkem nastříkáme na vymaštěný plech větrníky a pečeme asi na 200°C, až se nafouknou a zrůžoví. Po vyndání z trouby propíchneme nožem, aby mohla unikat pára. Vychladlé větrníky rozkrojíme.
Z mléka, cukru a pudinku uvaříme hustý krém. Přetáhneme potravinářskou fólií, aby nevznikl škraloup. Po vychladnutí přidáme máslo. Krémem naplníme cukrářský sáček, nastříkáme na spodní část větrníku, poklademe nakrájenými jahodami a přiklopíme.
2. Jahodová zmrzlina
V horkých letních dnech osvěží zmrzlina. Můžete si ji z několika surovin připravit sami doma a nebudete potřebovat ani zmrzlinovač.
Suroviny:
300 g čerstvých jahod
130 g cukru krupice
1 lžíce citrónové šťávy
150 ml smetany
50 ml mléka
Jahody rozmixujeme, přidáme ostatní přísady a zamícháme. Pokud máme výrobník zmrzliny, vše nalijeme do výrobníku a zamrazíme. Pokud ne nalijeme do umělohmotné misky a dáme do mrazáku asi na tři hodiny a občas zamícháme, aby se netvořily krystaly ledu.
3. Jahodová roláda
Lehká jako obláček, plněná šlehačkou a jahodami. Skvělá tečka za dobrým obědem.
Suroviny:
5 vajec
1 vanilkový cukr
120 g polohrubá mouka
100 g cukru krupice
2 lžíce oleje
3 lžíce teplé vody
Na náplň:
250 g jahod
400 ml smetany
3 lžíce moučkového cukru
Vyšleháme bílky se špetkou soli, mezitím utřeme žloutky s oběma cukry do světlé pěny. Přidáme olej a teplou vodu, přisypeme po částech mouku a opatrně zamícháme.
Galetka s jahodami a rebarborou
Až začne dozrávat ovoce a nebudete vědět, jak zpracovat rybíz, jahody, rebarboru nebo višně, zkuste je zpracovat do galetky. Třeba jahody s rebarborou v křupavém sladkém těstě, to je skvělá kombinace.
Vlijeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 180°C dorůžova. Ještě horkou roládu přesuneme i s pečícím papírem na vlhkou utěrku a svineme, necháme vychladnout.
Připravíme si krém: smetanu vyšleháme s cukrem dotuha, přidáme nadrobno pokrájené jahody. Roládu rozvineme, potřeme krémem a srolujeme. Před podáváním pocukrujeme.
4. Letní jahodový nápoj
Jahodový koktejl vykouzlíte za pár minut. Přidat můžete i další ovoce, skvěle bude chutnat s malinami, nebo když přidáte kousek banánu.
Suroviny:
2 hrníčky jahod nebo 5 lžic jahodové marmelády
750 ml mléka
1 lžička citrónové šťávy
2 lžíce medu
Jahody rozmixujeme v mléce, přidáme citrónovou šťávu a med. Necháme v chladničce vychladit a podáváme.
5. Pavlova
Sněhová pusinka, křupavá a uvnitř vláčná, zdobená šlehačkou a ovocem, se v puse úplně rozplyne. Lehká jako sukně baletky Anny Pavlovy, po které má jméno.
Suroviny:
4 bílky
200 g jemného cukru krupice
lžička kukuřičného škrobu
lžička bílého vinného octa
500 ml smetany
ovoce (jahody, maliny)
Troubu předehřejeme na 175°C. Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh, po částech do něj přisypáváme cukr a škrob, nakonec přilijeme ocet. Na plech vyložený pečícím papírem lžícemi tvoříme kupičky, které uprostřed prohloubíme, aby v nich lépe držela šlehačka. (Můžeme taky udělat jednu velkou pusinku a Pavlovu podávat jako dort).
Vložíme do spodní části trouby a teplotu ihned snížíme na 100°C a pečeme asi hodinu a půl. Po upečení necháme pusinky vychladnout, zdobíme šlehačkou a ovocem a ihned podáváme. V uzavřené dóze vydrží i několik dní.
Související
-
Borůvkový koláč se zakysanou smetanou
Co by to bylo za léto bez koláče z čerstvého ovoce. Modrý koláč plný borůvek uvnitř i nahoře, vláčný díky zakysané smetaně, nedusivý díky krému.
-
Klevela, prachanda a další tipy, co s ovocem a zeleninou
Přemýšlíte, jak naložit s nadúrodou rajčat, paprik, cuket, švestek nebo jablek a hrušek? Můžete se inspirovat třeba starou českou kuchyní, nebo naopak moderními směry.
-
Povidlové taštičky s praženou strouhankou
Talíř povidlových taštiček posypaných opraženou strouhankou připomíná prázdniny u babičky nebo léto na chalupě. Vyzkoušejte bramborové těsto podle našeho receptu.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.