Ústavní soud zrušil část vyhlášky Heřmanova Městce, která zakazuje pití alkoholu na veřejnosti

12. srpen 2021 08:32

Heřmanův Městec na Chrudimsku musí změnit vyhlášku, která reguluje pití alkoholu na veřejnosti. Ústavní soud část nařízení zrušil. Sporný text dával podle soudu výhodu městu před soukromníky, kteří by chtěli pořádat oslavy, festivaly, nebo další akce, kde se prodává alkohol.

Heřmanův Městec podle soudu porušil princip rovnosti. Samotná vyhláška začala platit vloni a je to vlastně jediná stránka. Základem je seznam míst, kde se nesmí alkohol pít - typicky střed města, okolí škol nebo zámecký park. Zároveň jsou tam stanovené výjimky, mezi které patří třeba silvestrovské oslavy nebo tradiční pouť.

Město ve výhodě

Celý spor se točil kolem jediné věty, a to, že zákaz alkoholu se nevztahuje na akce pořádané městem nebo se souhlasem města. Tedy: město na podávání alkoholu povolení nepotřebuje, ale pokud by ho chtěl na nějaké akci prodávat soukromý pořadatel, už ho mít musí. A to je podle soudu neoprávněná výhoda pro jednu stranu, a proto část vyhlášky zrušil.

Čtěte také

Rozhodnutí soudu podle starosty Heřmanova Městce Josefa Kozla (Živé Město Heřmanův Městec) nebude pro město znamenat skoro nic. Soud z vyhlášky vypustil dvě slova. Už to není výjimka pro akce pořádané městem nebo se souhlasem města, ale zbyla jen druhá část - tedy automatická výjimka pro všechny akce se souhlasem města.

A to je formulace, která se dá vyložit různě, jak potvrdila mluvčí Ústavního soudu v Brně Miroslava Číhalíková Sedláčková: „I poté, co Ústavní soud zrušil v té vyhlášce výjimku pro akce města, ty výkladové problémy neustávají.“

Heřmanův Městec vlastně zůstal na svém a bianco povolení byl taky jeden z důvodů, proč vyhláška takto vůbec vznikla. Radnice se podle starosty chtěla vyhnout papírování v podobě správních řízení, kdy má povolit něco sama sobě, přesněji tedy kulturnímu středisku, které pod město patří.

Podle starosty Josefa Kozla vyhláška funguje, lidé ji respektují a nejsou problémy s dodržováním zákazu. To ale nic nemění na tom, že současný text musí tedy město upravit a podmínky podle rozhodnutí soudu narovnat.

Spustit audio

Související