Ústí nad Orlicí vymění v září staré parkovací automaty za modernější

30. srpen 2021

Město Ústí nad Orlicí vymění staré parkovací automaty za nové. Na jeho území je jich 13, náklady na jejich obnovu jsou necelé dva miliony korun.

Výměnu radnice plánuje v druhé půlce září. ČTK to řekl jednatel městské společnosti Tepvos Václav Knejp. „Nové automaty umožní platbu bankovní kartou, staré to neumí. Staré automaty umí jenom hotovost a naši městskou kartu,“ řekl Knejp.

Firma Tepvos automaty vymění 20. a 21. září. Do konce září budou nové automaty ve zkušebním provozu. „Vymění se kus za kus, potom je budeme nastavovat. Kontrola zaplacení parkovného nebude podle lístku za oknem, ale přes zadanou SPZ. Bude přechodné období, kdy bude městská policie tolerantnější, lidé si musí zvyknout na odlišný způsob placení,“ řekl Knejp.

Zatím bez platby přes SMS

Jeden automat stojí přibližně stopadesát tisíc korun. Je napájený solární energií. Další funkce, jako je možnost platby pomocí SMS a přes mobilní aplikace, mít zatím automat nebude. „Tyto funkce tam jsou, ale o tom ještě rozhodneme. Je otázka, zda má to smysl zavádět,“ řekl jednatel.

Čtěte také

Parkovací zóny v Ústí nad Orlicí jsou hlavně v centru města a jeho okolí. Ceník se od října, kdy automaty budou v běžném provozu, až na drobné výjimky nezmění, uvedl Knejp.

Hodina stání stojí pět a deset korun, záleží na zóně. Každá další hodina parkování navíc je pak dražší. Město nabízí i celodenní stání, případně celoroční parkovací karty, které pro rezidenty stojí podle parkovacích zón 600 a 300 korun, ostatní platí korun 5000 a 3000 korun.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související