Utáhnou novou knihovnu? Vedení Přelouče váhá se stavbou projektu za 100 milionů

31. leden 2023 08:10

Přelouč se nejspíš v tomto volebním období nedočká stavby nové knihovny. Připouští to vedení města. O její podobě rozhodli zastupitelé už v roce 2020, kdy vybrali vítězný návrh v architektonické soutěži. Teď ale některé nové členy zastupitelstva odrazuje předpokládaná cena projektu a mají obavy, že by podstatně zatížila městský rozpočet.

Podle informací Českého rozhlasu by část zastupitelů včetně užšího vedení města byla pro stavbu nové městské knihovny, ale větší část včetně některých koaličních zastupitelů je spíš proti. Potvrzují to i slova starosty Martina Šmída z Koalice občanů Přelouče. „Někteří zastupitelé do toho za momentální situace a za předpokládanou částku jít nechtějí, i když není přesně vypočítaná. Je to jejich pohled, je to realita a svým způsobem je to logické.“

Čtěte také

Odhadované náklady na stavbu knihovny dosahují výše 114 milionů korun, řekl místostarosta Ivan Moravec (STAN) s tím, že jen na přípravu a projektování stavby by muselo město uvolnit 10 milionů korun.

Podle Moravce ale není jisté, jestli i na tuhle částku zastupitelé v letošním roce kývnou. Nedořešenou otázkou prý také zůstává, jestli má Přelouč stavět pod podmínkou získání nějaké  dotace, nebo jen za své vlastní peníze.

Stará nestačí    

Nová knihovna by měla stát na místě dnešní rohové budovy na náměstí, tento objekt je ve špatném stavu a město počítá se jeho demolicí. Podoba nové knihovny vychází z vítězného návrhu architekty Soni Formanové, která knihovnu navrhla jako  moderní budovu obklopenou skleněnými lamelami.

Bude mít dva vstupy, v jedné části tři a v druhé části čtyři podlaží, plochou střechu, venkovní terasy a dvůr pro různé akce. Současné prostory knihovny v budově Občanské záložny už podle města nevyhovují, jsou malé a chybí tam i bezbariérový vstup.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související