Už Hippokratés říkal, že jízda na koni je člověku prospěšná, usmívá se odbornice na hipoterapii

30. listopad 2022

Tentokrát hovoříme v naší radioporadně o terapii, při které se setkává kůň a člověk s nějakým zdravotním handicapem nebo specifickou potřebou. Komu správně vedený kůň dokáže pomoci? A musí mít zvíře nějaký speciální výcvik pro hipoterapii a hiporehabilitaci?

Monika Honzíková ze spolku Hiporehabilitace Sarago z.s. hovoří v naší radioporadně na téma: hipoterapie a hiporehabilitace.

Vy jste psychoterapeutka a sociální pracovnice. Kdy a jak jste se dostala k hipoterapii?
U koní jsem zakotvila teprve asi před třemi nebo čtyřmi lety, jinak jsem pracovala jako sociální pracovník a úřednická osoba na pozici protidrogové koordinátorky. A začala jsem hledat uplatnění při práci s klienty a zároveň s propojením koní, protože ty mám ráda odjakživa. Byla to moje dětská láska a myšlenka práce s těmito zvířaty a klienty mě úplně nadchla. Takže jsem ukončila pracovní poměr a začala pracovat v tomto oboru.

Troufám si říci, že vyjma asi pěti indikací a kontraindikací, je hipoterapie a hiporehabilitace vhodná opravdu téměř pro každého.
Monika Honzíková, odbornice na hipoterapii

Jak je to stará metoda, ví se to vůbec?
Už Hippokratés hovořil o tom, že jízda na koni je člověku prospěšná. Ale samozřejmě větší zacílení na práci směrem k pomoci lidem se datuje už do 18. století.

Napadl mne také Tomáš Garrigue Masaryk, náš prezident, který rád jezdil na koni a říkal, že tak posiluje celé tělo. Pro koho je tedy systém léčby hipoterapie nebo hiporehabilitace vhodný?

Čtěte také

Spektrum klientů je hodně široké. Záleží na tom, jaké řešíme téma, jaký je problém nebo s čím přichází klient. A pak si troufám říci, že vyjma různých asi pěti indikací a kontraindikací, proč by neměli klienti tímto způsobem pracovat, tak je hipoterapie vhodná opravdu téměř pro každého.

Jsou například lidé, kteří mají třeba problémy s kyčlí, tedy sednout na koně by jim spíše uškodilo. Na druhou stranu hiporehabilitace a hipoterapie pracuje i s klientem vedle koně ze země, kontaktem s tím zvířetem nebo péčí o něj. Takže tam bychom vlastně neměli říkat, že by to byla kontraindikace pro onu práci, ale pouze pro jízdu na koni.

Dále si hodně hlídám klienty z pohledu kontraindikace s nějakou akutní psychiatrickou atakou. To znamená například schizofrenie jako taková není kontraindikací, ale pokud je už zaléčená, pak se samozřejmě dá úplně běžně pracovat. Lze najít, jakým způsobem.

Tedy těch kontraindikací je opravdu málo. Trošku to vypadá, že kdo má problém, měl by si sednout nebo lehnout na koně.

Čtěte také

Záleží na tom, jaký je primárně vztah onoho člověka ke zvířeti. Ne každý vyhledává trošku jiný a alternativnější způsob práce, ne každému to vyhovuje. Na druhou stranu je to zase o tom, že ne každému vyhovuje klasická ambulance či terapeutická poradna. Ne každému vyhovuje nechat se od fyzioterapeuta půl hodiny zpracovávat.

My se hodně snažíme pracovat s propojováním všech oblastí. Máme fyzioterapeuta, já jsem psychoterapeut a sociální pracovník. Do toho jsme navázali spolupráci s kolegyní, která je klinická logopedka a snažíme se to propojovat, protože jsem přesvědčená a v naší práci vše souvisí se vším. A také praxe nám to ukazuje.

Přišla klientka, která měla problémy se zrakem v tom smyslu, že měla pocit, že jde o nějakou úzkostnou poruchu. Tedy spíše o psychický problém. Přišli jsme na to, že ji opravdu po ježdění na koni vždy bolí hlava. Poslali jsme ji k ortopedovi a ten zjistil se, že ona má vyhřezlou plotýnku na krčním obratli. Tedy pokud zjistíme, že je tam nějaký problém jak fyzického, tak psychického rázu, odesíláme klienta k patřičným specialistům.

Přes zimu máme cíleně pauzu, kůň se nesetkává s klienty. Protože i zvíře může vyhořet, záleží na míře náročnosti klientů a povaze koně.
Monika Honzíková, odbornice na hipoterapii

Poznáte, že je kůň v dobré kondici?
Já to určitě poznám, protože kůň to dává jasnými signály najevo. Samozřejmě pohybově můžeme vidět nějaké deficity, co se týče kulhání či intenzivnějšího našlapování na jednu nohu. My pečujeme i o fyzické zdraví koní, chiropraktik dvakrát ročně koně kontroluje, jestli jsou v pořádku.

A co se týče psychické stránky zvířete, hodně dbáme na to, abychom toho koně nepřetížili, protože někteří klienti jsou pro zvířata hodně nároční. Tedy teď přes zimu máme cíleně pauzu, kdy se kůň nebude setkávat s klienty. I kůň může vyhořet, vždy záleží na míře náročnosti klientů a samozřejmě na povaze zvířete.

Celou radioporadnu s Monikou Honzíkovou ze spolku Hiporehabilitace Sarago z.s. si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související