Už je čas zadělat těsto na velikonoční perníky

3. březen 2016

Je nejvyšší čas zadělat si těsto na velikonoční perníky. Překvapte koledníky zdobenými kuřátky, zajíčky nebo vajíčky. Věřte tomu, že medové perníky potěší jejich chuťové buňky. Navíc veselé dekorace rozzáří svátky jara. Jak na to poradil pardubický Král perníků Pavel Janoš.

„Pečeme malá vajíčka zdobená jednou kytičkou až po veliká, kam se vejde obrázek, jak kluk s pomlázkou honí holku. Motivů je spousta," říká Pavel Janoš. Fantazii se meze nekladou. Kozel nese nůši vajíček, ovečka leží na rozkvetlé louce, zajíc běží s pomlázkou.

Letos jsou Velikonoce dřív. Proto je přípravu těsta nejvyšší čas.

Těsto podle Pavla Janoše
70 dkg hladké mouky
20 dkg moučkového cukru
20 dkg medu
5 dkg meruňkového džemu
5 dkg tuku
4 vejce
1 lžička skořice
1 lžička koření do perníku (anýz, hřebíček, nové koření, badyán, koriandr, skořice a špetka pepře)
1 dkg jedlé sody na kypření

Vypracované těsto zabalte do potravinové fólie nebo igelitu. Uložíme ho do chladu, nejlépe do ledničky. Těsto necháme ideálně alespoň dva týdny zrát, aby bylo provoněné kořením. Den před samotným zpracováním ho ještě nakypříme a necháme přes noc pracovat.

Na perníky velikosti dlaně a menší těsto rozválíme na tloušťku 3 až 4 milimetry. Silnější těsto necháváme u větších tvarů.

Formy si samozřejmě můžeme koupit v domácích potřebách. Pokud chceme popustit uzdu naší fantazii, není problém si z kartonu vyrobit vlastní tvary. „Namalujte si požadovaný tvar, vystřihněte, přitlačte na těsto a vykrojte," radí Pavel Janoš.

Perníkář Pavel Janoš

Vykrojené tvary pečte v peci vyhřáté zhruba na cca 180°C. První polovinu pečení troubu neotvírejte, aby vám perník nespadl. „Troubu necháme dobře rozehřát. Pokud pečeme malé perníčky, můžeme trochu zvýšit teplotu a péct je rychleji. Díky tomu nám nevyschnou a jsou vláčnější. Hlídáme, abychom je nepřipálili," dělí se o své zkušenosti Pavel Janoš. Pokud chceme, aby se nám perník krásně leskl a připomínal dřevo, potřeme ho ještě teplý rozšlehaným vajíčkem.

Poleva na zdobení
30 dkg moučkového cukru
citrónová šťáva
bílky

Bílky na polevu velmi pečlivě a dlouho míchejte s moučkovým cukrem a citronovou šťávou a pak řádně rozšlehejte. Poleva nesmí být ani moc řídká, aby nestékala z perníku. Když je zase hustá, nejde s ní dobře zdobit. Pavel Janoš doporučuje udělat si polevu řidší a postupně ji zahušťovat do potřebné konzistence. Nemusíte mít profesionální zdobičku. Polevu stačí dát do igelitového pytlíku, odstřihnout špičku a můžete se pustit do zdobení perníku.

„Protože je potřeba podělit co nejvíce koledníků, doporučuji upéct hodně vajíček a každé si ozdobit jinak. Děvčata si tam mohou i napsat jméno toho, koho chtějí obdarovat," radí Pavel Janoš. Dvě perníkové půlky můžete polevou slepit v celé vajíčko. Když dáte doprostřed zatuhnout stužku, je to působivá dekorace, která se bude vyjímat třeba na rozkvetlé větvi s kočičkami.

Pavel Janoš přinesl na ukázku perníky i formy

Jak dosáhnout jarních zářivých barev? Nejjednodušší je sáhnout po potravinářském barvivu. Ale není to jediná cesta. Výborně barví např. červená řepa, borůvky, o něco hůře pak zelený ječmen.

„Barvami jara jsou zelená, žlutá, červená, ten perníček doslova rozsvítí. Můžete zkusit i zdobení marcipánem, mandlovou hmotou nebo bonbony," říká Pavel Janoš. Zkuste nakrájet na kousky želé bonbony nebo vezměte lentilky. Pokud potřebujeme jednotlivé díly slepit, vezmeme si na to meruňkový džemem.

autor: PRO
Spustit audio