Už jste začali péct vánoční cukroví? Dnes má pro vás Iva Hüttnerová recept na vánoční perníčky

Asi bych si neodpustila, kdybych vám o adventu v našem Domácím štěstí nepředala pár receptů na tradiční vánoční cukroví.

Jako první pro vás mám recept na vánoční perníčky. Je velmi jednoduchý, tak si zapisujte. Na jednu dávku budete potřebovat 140 g cukru, 2 celá vejce, 100 g změklého másla, lžíci medu, 2 lžičky perníkového koření a 400 g hladké mouky se lžičkou jedlé sody.

Nejdříve smíchejte cukr s vejci a máslem, přidejte med a koření a na závěr mouku se sodou. Ze surovin vypracujte hladké těsto a nechejte alespoň hodinu odpočívat v lednici. Potom těsto vyválejte na silnější plát a můžete vykrajovat.

Pečte v dobře vyhřáté troubě na 180°C do zlatova, což bude trvat 8 až 10 minut. Perníčky můžete zdobit bílkovou polevou nebo čokoládou. Dají se jíst hned a chutnají výborně.

autor: Iva Hüttnerová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.