Uzavřenost americko-ruského summitu vzbudila podezření z možné zrady Donalda Trumpa

16. červenec 2018

Podmínky schůzky Donalda Trumpa s Vladimirem Putinem v Helsinkách, které si stanovil Bílý dům, jdou proti všem základním pravidlům summitů – koná se bez přítomnosti poradců, jen oni dva a dva tlumočníci, a žádný zapisovatel jednání.

Píše to server německé stanice Deutsche Welle. Podle něj Trump tím, že si tyto okolnosti vynutil, vyvolal nedůvěru a posílil obavy těch, kdo považují Rusko za hrozbu.

Čtěte takéPutin a Trump usedli po boku svých týmů ke stolu. ‚Dobrý začátek,‘ prohlásil americký prezident

Trump a Putin si jsou velmi podobní. Oba se považují za silné vůdčí politiky ve světě chaosu a oba vidí země, v jejichž čele stojí, především jako velmoci. Putin se už dlouho stylizuje do role vůdce všech neliberálních politických sil. Naopak Trump na sebe rád pohlíží jako na ničitele liberálních institucí, které po epochálních změnách v letech 1945 a 1990 formovaly světový řád.

Oba muži mnohokrát vyjádřili vůči svému protějšku obdiv, přestože mají zcela rozdílné zájmy. Proto také měli různá očekávání od summitu v Helsinkách.

Trump jako už tolikrát usiloval především o mediální pozornost a chtěl napjatě očekávaným setkáním na velkolepém fóru ohromit svět.Své politické cíle ale tajil – pokud vůbec nějaké měl. Putinovi však agenda nechyběla – chtěl volnou ruku v Sýrii i na Ukrajině a zrušení protiruských sankcí, usuzuje Deutsche Welle.

autor: gzb
Spustit audio

Související