Úzký pas, široká sukně z tylu a rudé růže. To je klasická česká nevěsta

26. leden 2017

České nevěsty se přiklánějí ke svatební klasice. Převažuje stále bílá barva svatebních šatů a kulaté kytice tvořené často z rudých růží. Ale najdou se i odvážnější varianty. Pokud chystáte svatbu, můžete nabrat inspiraci na svatebním veletrhu, který se koná v pátek 27. a v sobotu 28. ledna v Pardubicích.

Podle chrudimské floristky Ilony Kupové v posledních letech nevěsty nejvíc vyžadují kulaté květiny. „Nabízíme jim i jiné, ale nevěsty se nerady pouštějí do extravagantních vazeb. Mají raději všechno učesanější a uspořádanější. Klasika převažuje.“ Oblíbené jsou také svatby venku, v přírodě, kdy ženy zatouží po obyčejných květinách z lučního kvítí, které jim většinou velmi sluší.

Čtěte také

Moc hezky vypadají převislé květinové vazby, které zeštíhlují postavu. Ale ty si podle Ilony Kupové objednávají hlavně květinářky z oboru, které chtějí, aby vynikly a ukázaly ostatním, že se nemusí bát experimentovat.

Květiny vybírají většinou nevěsty

Květinu by správně měli objednávat budoucí manželé, ale ti se většinou podřídí názoru nevěsty. A ta si často přeje, aby byl ženich také ozdobený. „Ve svatební den je ženichovi už všechno jedno a rád se podvolí. Do klopy si kytičku nechá píchnout,“ směje se Ilona Kupová. Kytka v klopě by měla být sladěná se svatební kyticí nevěsty. Svědkyně může mít květinový náramek na ruku, který nepřekáží. To je zajímavá novinka.

Další květiny se pořizují pro maminky, babičky, ale i družičky, které to velmi ocení. Květina pro družičku by měla napodobovat tu nevěstinu. A která květina je nejoblíbenější? Rudé růže jsou stále v kurzu. Zájem je i o svěží frézie a tulipány. Gerbery podle zkušenosti Ilony Kupové moc populární nejsou, i když vypadají také velmi vkusně.

Nejen bílá barva pro nevěstu

Bíle oděné nevěsty samozřejmě převažují, ale některé se nebojí jít do barevných kombinací. „Kombinují bílou s černou, červenou, zajímavě vypadaly i vínově černé šaty, které jsem šila pro hradní svatbu. Taková barva šatů by pak měla souviset s celým podtextem svatby. Nevěsta se vdávala na hradě a všechno do tohoto stylu zapadalo,“ vyjmenovává barevné kombinace šatů svých zákaznic švadlena Iveta Tunová z Trutnova.

Čtěte také

A pokračuje: „Momentálně frčí obrovské tylové sukně, z materiálů právě tyl a krajka. Tyl je v několika vrstvách, sukně jsou většinou hladké, ale tím, že jsou ze třech vrstev, je větší objem. Štíhlý pas a velká nadýchaná sukně, to je základ. A sluší mladinkým nevěstám. Ženy kolem třiceti let už volí decentnější šaty, více doplňků a takové mám nejraději. Ty už vědí, co chtějí, a co jim sedí.“

Najděte inspiraci na svatebním veletrhu

Svatební veletrh se v pardubické ČSOB pojišťovně koná už po třinácté. Uskuteční se ve dnech 27. a 28. ledna 2017 na Masarykově náměstí v Pardubicích. V pátek to bude od čtrnácti do osmnácti hodin a v sobotu od deseti do osmnácti hodin. Součástí veletrhu bude doprovodný program plný módních přehlídek svatebních a společenských šatů, ale také hudby a tance. Chybět nebude povídání s praktickými ukázkami o trendech svatebních kytic a dekorací, svatebních dortů a moderní gastronomie.

autor: jsl
Spustit audio