V 50. sezóně pozvou pardubičtí filharmonici bývalé šéfdirigenty

17. leden 2018

Pořádný důvod k oslavě letos má Komorní filharmonie Pardubice. Zahájí totiž padesátkový ročník. Momentálně finišuje s přípravami, ale podle ředitelky Jarmily Zbořilové je nadcházející sezóna prakticky pod střechou.

„V abonentním cyklu se objeví šéfdirigenti, kteří v uplynulých padesáti letech u orchestru působili včetně Libora Peška. Ten by se měl ukázat hned na slavnostním zahajovacím koncertu. Chtěli jsme, aby sezóna byla vyšperkovaná velkým kvantem kvalitní hudby. Ukážeme, že orchestr k městu patří a že spolupracuje i s dalšími institucemi v Pardubicích,“ tvrdí ředitelka.

Spojení sportu a kultury drží

Ještě v této sezóně čeká filharmoniky čtvrtý díl akce Hrajeme spolu za Pardubice. „Už jsme s basketbalovým klubem sehraný tým. Ukazujeme, že sport i kultura můžou dokonale reprezentovat město a přinášet radost širokému spektru obyvatel.“ Basketbalové utkání v pardubické aréně okoření 3. února program se zpěvačkou Dashou, skupinou Pajky Pajk a dirigentem Martinem Kumžákem.

Na duben se podle Zbořilové chystá další koncert letošní sezóny v cyklu Máme hosty, a to pod názvem Clarinet Factory = fabrika na kvalitu. „Je to čtveřice mladých klarinetistů a jestli se někde sešla kvalita, pak v tomhle seskupení.“

A taky se letos už potřetí předvede společně s Komorní filharmonií Pardubice Dan Bárta a Illustratosphere. „Na vyprodaném květnovém koncertu zazní nejhezčí písničky z předchozích dvou provedení, ale taky tam speciálně pro tento program bude aranžmá několika nových písniček,“ říká Jarmila Zbořilová.

Ředitelka Komorní filharmonie Pardubice Jarmila Zbořilová
autor: Jakub Malý
Spustit audio