V Anglii se doktorka Barbora Janošková stala létajícím veterinářem

Co to znamená být létajícím veterinářem? Musíte o veterině vědět úplně vše a zvládnout záskoky v krizových situacích na kterémkoliv veterinárním pracovišti ve Velké Británii.

Takovou krizovou veterinářkou je právě Barbora Janošková. Láska ke zvířatům ji provází od dětství, kdy jí nazývali „psí mámou“. Už jako dítě měla na svém kontě zachráněné kočky, ježky a další drobné tvory. Veterina tedy byla při výběru povolání jednoznačná volba a posléze i touha ordinovat v angličtině právě v Británii. Cesta ale byl velmi složitá a mladá doktorka zažila i půl rok umývání podlah a klecí na britské veterinární klinice. Dnes ale nelituje a říká: „Vše, čím jsem prošla, mi něco dalo. Na každé klinice jsem zachránila zvíře, nad kterým ostatní lámali hůl. A každé z těch zvířat mi do života něco přineslo.“

Jací jsou Britové jako chovatelé a milovníci zvířat? Jak vypadají běžné veterinární kliniky v Anglii? A liší se tamní léčebné postupy od těch našich? Poslechněte si celý rozhovor s veterinářkou Barborou Janoškovou.

autor: zos
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.