V Barunčině škole v České Skalici vás vezmou do časů, kdy do školy chodila Božena Němcová

8. červenec 2018 10:12

Každé prázdninové pondělí můžete v 10 hodin dopoledne navštívit Barunčinu školu v České Skalici. Díky ochotníkům a místnímu folklornímu souboru Barunka se vrátíte do doby, kdy tam chodila Božena Němcová. Na první letošní představení v rámci Festivalu zážitků se vypravila i reportérka Jana Házová. 

Je tu Martina Pavlasová, vedoucí folklórního souboru Barunka z České Skalice, pan učitel a děti v dobových krojích. Co se tady přesně děje?

Do časů dětství Boženy Němcové se ponoříte na zámku v Ratibořicích a blízkém Babiččině údolí

Státní zámek Ratibořice

Oblíbené Babiččino údolí se zámkem a dalšími památkami se po letech dočkalo peněz na větší opravy. Národní památkový ústav poslal téměř 8 milionů korun na odstranění škod po povodni, jež zasáhla mlýnský náhon před čtyřmi lety, a dalších 13 milionů na opravu zchátralého domu v Panském dvoře u zámku.

„Je to Festival zážitků. Dnes je první prázdninové pondělí, tak rozjíždíme celou tu sérii. A děti jsou tu v krojích, protože dělají to stylizované vyučování s panem učitelem. A my budeme s dětmi i s příchozími tancovat a budeme si hlavně zkoušet jestli umíme sedět v lavici jako tenkrát. Jestli nás pan učitel nevyvolá z něčeho, co nás nepřekvapí. A potom si zkusíme i takovou přestávku, kdy si děti nejen hrají hru, ale také trošku tancují," říká Martina Pavlasová.

Kluci i děvčata jsou v krojích. Povězte mi, jaké to bylo, když vám řekli, že budete chodit do školy i o prázdninách?

„Nechodím do normální školy, takže je mi to jedno.," usmívá se Štěpán.

Barunčina škola v České Skalici žije o prázdninách historickým vyučováním

Marek Netresta, pan učitel v dlouhém hnědém kabátu, která se nosil i v době, kdy sem do školy chodila Božena Němcová: „Určitě se to nosilo. Toto je replika dobového oblečení, které se tenkrát používalo. A má úloha teď je předvést, jak to vyučování asi vypadalo. Přicházím tam po určité době, kdy děti mají přestávku a hrají si. A já tam přicházím na vyučovací hodinu. A uděláme takový krátký průřez, jak ta výuka vypadá."

A dodává, jaký byl v té době pan učitel z jeho pohledu: „Každý učitel měl jistě svá specifika. Ale jak to Božena Němcová psala v té své idealizované povídce, která měla ukázat ideál řádného učitele, tak tam se objevuje pokojný muž s autoritou."

Barunčina škola v České Skalici žije o prázdninách historickým vyučováním

Jak vypadala výuka v době, kdy žila Božena Němcová, se můžete přesvědčit každé pondělí po dobu letních prázdnin vždy od 10:00 dopoledne v České Skalici.

Spustit audio

Související