V bývalé orlickoústecké Perle mají vzniknout školní ateliéry

2. listopad 2018 10:41

Pardubický kraj připravuje výstavbu nových ateliérů Střední uměleckoprůmyslové školy v Ústí nad Orlicí. Prosklená budova bude stát v areálu po bývalé textilce Perla 01. Hejtmanství na ni chce získat evropskou dotaci.

Škola v současnosti využívá hlavní budovu v Zahradní ulici a ateliéry ve Špindlerově ulici. Ty však jejím potřebám už nevyhovují, po výstavbě nových je chce škola opustit.

Kraj si nechal zpravovat studii nové budovy. Podle hejtmana Martina Netolického (ČSSD) se náklady odhadují na 77 milionů korun. „Čekáme na vhodnou výzvu některého z podpůrných fondů Evropské unie,“ řekl vedoucí odboru školství, kultury a tělovýchovy Pardubického kraje Martin Kiss.

Budovy Perly v Ústí nad Orlicí nejspíš půjdou k zemi. Vznikne tam nová zástavba

Plánovaná podoba Domu dětí a mládeže Ústí nad Orlicí

Dům dětí a mládeže, parkoviště nebo nová budova střední školy umělecko-průmyslové. To a další věci by mohly vzniknout v Ústí nad Orlicí na místě areálu textilky Perla. Vedení města se při veřejné diskuzi sešlo s občany, kde jim představilo dvě zamýšlené varianty. Komplex budov je možné buď zbourat, nebo opravit.

V bývalém areálu textilní továrny Perla hodlá orlickoústecká radnice postavit za 55 milionů korun dům dětí a mládeže. Stál by vedle budovy ateliérů a objekty by měly být vzhledově v jednotném duchu.

Areál Perly město koupilo před sedmi lety. Ještě než textilní továrna v roce 2009 zkrachovala, zaměstnávala 400 lidí. Většinu budov nechala radnice odstranit, část ploch bude zřejmě na prodej například pro výstavbu bytů nebo obchodů. Město si chce nechat zhruba třetinu území z 32 000 metrů čtverečních. V areálu je v současnosti parkoviště, sklady, jídelna, bezpečnostní agentura, kanceláře, lékařská ordinace, autoškola a dvě prodejny.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související