V bývalém ústavu v Králíkách budou byty. Koupil ho provozovatel nedalekého ski areálu

17. březen 2021 16:15

Areál bývalého dětského výchovného ústavu v Králíkách bude mít nového majitele. V opakované dražbě ho dnes získal její jediný účastník, právnická osoba, za vyvolávací cenu 19,58 milionu korun, řekla mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) Michaela Tesařová.

Úřad nabízel areál několikrát od loňského září. Vítěz dražby musí do 90 dnů uhradit zbývající část kupní ceny. Objekty koupila společnost Sněžník, která provozuje v blízké Dolní Moravě velký celoroční rekreační areál a o nemovitosti se zajímala už dříve.

Byty pro místní

„Chceme je využít pro bytové účely. Budou v nich bydlet jak obyvatelé města, tak naši zaměstnanci. Komerční využití neplánujeme,“ řekl ČTK jednatel společnosti Martin Palán.

Čtěte také

Dnešní dražba byla čtvrtá. Vyvolávací cena klesla z původních 35,6 milionu na 28,5 milionu korun, poté na 24,92 milionu korun. Ani to však možné kupce nepřesvědčilo, dražby se žádný zájemce nezúčastnil.

Areál tvoří čtyři budovy se zastavěnými parcelami a čtyři další pozemky. V budově z roku 1883 se dvěma křídly jsou učebny, pokoje, sborovny, kabinety, tělocvična, dílna, prádelna, kuchyň s jídelnou, pět bytů, kanceláře a skladové prostory.

Ani věznice, ani azylové zařízení

Rozsáhlý areál s plochou 39 252 metrů čtverečních je opuštěný od konce roku 2014. Ministerstvo vnitra ho původně chtělo využít jako pobytové zařízení pro žadatele o azyl. Proti byla část obyvatel města i někteří politici. Měli obavy, že přítomnost cizinců by poškodila turistický ruch v regionu, že se přistěhovalci nezačlení mezi místní a nemuseli by se v malém městě cítit dobře.

Ministerstvo nakonec od plánu ustoupilo a objekt převedlo ministerstvu spravedlnosti, které přišlo se záměrem zřídit v Králíkách věznici. Místní ale v referendu na konci roku 2016 většinově dali najevo, že věznici nechtějí. I když hlasování nebylo pro ministerstvo závazné, minulý rok v létě od záměru ustoupilo.

O získání areálu stálo i město Králíky. Rozsáhlý hlavní objekt chtělo využít pro bytové a sociální účely. Požádalo ÚZSVM o bezplatný převod, úřad mu však nevyhověl.

autor: pta | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související