V Chocni by mohlo vzniknout nové obchodní centrum, ne všichni souhlasí

27. listopad 2017

V areálu bývalé Schejbalovy pily v těsné blízkosti zámeckého parku v Chocni by mělo vzniknout nové obchodní centrum.

O pozemky, na kterých průmyslové stavby pily stojí, projevil zájem investor a chce budovy zbourat a vybudovat tam hypermarket. To se ale nelíbí některým obyvatelům a zastupitelům.

Zastupitelka Dagmar Bláhová ze Sdružení Otevřená radnice nechce, aby na tomto místě vyrostlo obchodní centrum, které je velikostí srovnatelné s Tescem ve Vysokém Mýtě. Starosta Chocně Miroslav Kučera z ODS naproti tomu ve výstavbě nového hypermarketu problém nevidí a tvrdí, že do parku nijak nezasáhne.

Pro a proti

Starosta dodává, že občané nové nákupní možnosti uvítají, protože v současné době je tam jen jeden větší obchodní dům. V něm jsou podle něj návaly lidí, že je to nedůstojné a lidé kvůli tomu jezdí do Vysokého Mýta.

Železniční muzeum, nebo nadjezd nad tratí? Obojí se do Chocně nevejde

Bývalá železniční výtopna v Chocni

V Chocni možná bude nadjezd nad tratí na Hradec Králové. Radnice chtěla projekt podpořit, zastupitelé to nakonec neodhlasovali. Plánované stavbě by navíc nejspíš musela ustoupit víc než 140 let stará budova bývalé výtopny. To se nelíbí městské opozici, ani nadšencům, kteří by v objektu rádi vybudovali železniční muzeum.

Dagmar Bláhové ale vadí, že by nové obchodní centrum mělo vzniknout zrovna v těsné blízkosti parku, podle ní to naruší klidovou zónu. Její názor do jisté míry sdílí i sdružení Choceň pro lidi. Jeho členové v létě na jednání zastupitelstva navrhli, aby v případě výstavby centra vznikl i sedmimetrový zelený ochranný val, který obě místa oddělí.

„Zastupitelstvo to ale neschválilo a dál se tím nezabývalo s odůvodněním, že je to soukromý investorský záměr a město do toho nemá zasahovat, a že pokud má město nějaké zájmy, měl by je zajistit Stavební úřad,“ připomíná zastupitelka Bláhová. Stavební úřad je ale podle ní nezávislý orgán, který bude posuzovat pouze správnost projektové dokumentace a ne to, že hypermarket bude v blízkosti parku.

Vhodnější místa pro hypermarket?

Dagmar Bláhová navrhuje jiné vhodnější lokality, například směrem Újezdská ven z Chocně na Vostelčicích, nebo na poli u ČKD, kde se výhledově bude stavět kruhový objezd.

Konečné a oficiální rozhodnutí, jestli nové obchodní centrum na místě vznikne nebo ne, ještě nepadlo.

autor: SOB
Spustit audio