V Cholticích chtějí zakázat průjezd těžkých kamionů přes obec

7. červenec 2021 11:30

Ničí úzké silnice a ohrožují chodce. Cholticím na Pardubicku došla trpělivost s kamiony, které si v poslední době zkracují cestu po místních cestách a jezdí i přes centrum městyse. Obec kvůli tomu začala jednat s úřady a žádá změnu dopravního značení. Cíl je jasný, dostat auta nad 12 tun z Choltic pryč.

Choltice leží stranou hlavních tahů. Nezávislý starosta Tomáš Bolek se domnívá, že obci zadělávají na problém kamiony jedoucí od Jihlavy nebo Čáslavi dál na Chrudim a Pardubice nebo na Přelouč. Místo, aby odbočovaly z hlavní silnice až v Heřmanově Městci nebo jely dál na Chrudim, uhnou z hlavní trasy už ve Stojicích a po okresce míří do Choltic, míjejí zámeckou oboru a burácejí přes náves.

Čtěte také

Podle starosty kamiony ohrožují hlavně chodce na úzkých cestách: „Dochází k tomu, že na úzké komunikaci, která je v délce pěti kilometrů, se míjejí tyto velké kamiony s osobními auty a v Cholticích s maminkami s kočárkem, dětmi, pěšími. A toto tady vytváří opravdu velmi složité a nebezpečné dopravní situace.“

Jak dodal starosta Bolek, kamiony by mohly poškodit i zámeckou zeď. Choltice proto chtějí průjezd kamionům nad 12 tun přes obec zakázat, a to osazením dopravních značek na hlavní čáslavskou silnici.

Kraj slíbil pomoc

Obec oslovila třeba krajský úřad. Radní pro dopravu Michal Kortyš (ODS) pro ČTK uvedl, že jsou připravení Cholticím pomoci a problém vyřešit. Starosta Choltic Tomáš Bolek k tomu dodal, že v brzké době budou mít další jednání, vyhráno ale nemají. Krajský úřad budou muset přesvědčit, že dopravní situace v obci je opravdu svízelná.

Pokud by všechno šlo hladce, mohly by si Choltice od kamionů oddechnout ještě v letošním roce.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související