V Cholticích na Pardubicku prořídne zámecký park, obec chystá rozsáhlou obnovu zeleně

18. únor 2022 09:53

Dřevorubci s motorovými pilami brzy zaberou část zámeckého parku v Cholticích na Pardubicku. Na místě skácejí desítky vzrostlých stromů, k zemi padne i část dubové zámecké aleje. Důvodem je podle vlastníka památky, obce, špatný stav stromů a chystaná náhradní výsadbu.

Chystá se kácení přibližně 40 vzrostlých stromů, a to jak v západní vstupní části, tak i severní části zámeckého parku kolem zámecké zdi. Potvrdil to nezávislý starosta Tomáš Bolek s tím, že dřevorubci pokácí zámecké duby, javory, jírovce a lípy.

Strom za strom

Důvodem je podle radnice špatný stav stromoví, vysazeného u raně barokního zámku v první polovině 20. století. Kácení by mělo začít v brzké době, nejpozději do konce března, tedy v období vegetačního klidu.

Zámecký park v Cholticích, mnoho cest i pohledů

Cílem podle Bolka není v žádném případě nějaká modernizace parku, ale obnova a zachování jeho stávající kompozice. Na místo pokácených stromů přijdou vysadit nové druhově totožné dřeviny, přibližně 5 - 6 metrů vysoké mladé stromky.

Výsadba by měla začít na jaře nebo na podzim, záležet bude na tom, jestli radnice stromy sežene včas, na trhu se teď podle starosty špatně shánějí. „Je s tím doopravdy problém, už je sháníme od podzimu. Je to věc, která se stále vyvíjí, a dodnes nemáme uzavřené objednávky, takže to by možná mohlo ovlivnit to, jestli k tomu přistoupíme teď na jaře, nebo až na podzim, případně příští rok na jaře.“

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související