V Chrástu chtějí vážit kamiony

12. září 2017

Těžké nákladní vozy ničí v obci Chrást u Plzně náves i hráz nově opravného rybníka. Zastavit je má nová váha pro kamiony.

Poslat často přetížené kamiony mimo obec si přejí lidé v Chrástu u Plzně. Nákladní auta si přes obec zkracují cestu mezi dálnicí D5 a severním Plzeňskem. Ničí silnice i nedaleký dolanský most, který je ve špatném technickém stavu. Řidiči tady navíc mnohdy jedou rychlostí i přes sto km/h. Těžkou dopravu má zastavit nová váha pro kamiony za téměř dva miliony korun.

„Jezdí tu moc kamionů, těžko se tu přechází a bortí se nám nový rybník. Pro nás starší je to nepříjemné," stěžovala si na situaci místní obyvatelka Štěpánka Hříchová.

Vážní místo dělníci budují na okraji Chrástu ve směru na Dolany, už je ohraničené a terén upravuje bagr. Auta budou vážit policisté nebo celníci. Postup při kontrolním vážení je jednoduchý. V případě neodpovídajících parametrů kontrolované vozidlo nechají odstavit a pošlou podnět správnímu orgánu, ten pak zahájí správní řízení. Výstavba tohoto zařízení je společnou iniciativou obce a krajského úřadu po dohodě s Policií České republiky.

„Tento úsek je velice přetížen nákladními automobily a mezi Kyšicemi a Plzní se dělá nový tunel koridoru Praha - Plzeň, auta si tak zkracují cestu a jezdí přes Chrást a obec je velice přetížená. Proto jsme se rozhodli s Plzeňským krajem, že my zainvestujeme projekt a kraj zainvestuje zbytek," popsal nezávislý starosta Chrástu Ladislav Bohuslav.

Vážní místo stavbaři dokončí v říjnu

Výběr oblasti pro vybudování vážního místa nebyl náhodný. V širší lokalitě totiž takové místo dlouho chybělo. Nejbližší vážní místo je v Plzni ve Štruncových sadech a další pak na silnici I/27 na křižovatce s Horní Břízou.

„V této lokalitě nebylo možné zajistit nízkorychlostní kontrolní vážení, protože vzdálenost k zajížďce k technickému zařízení a zpět ze zákona činí 16 km, což v tomto případě nebylo dodrženo," vysvětlil volbu umístění zařízení vedoucí odboru dopravy Krajského úřadu Plzeňského kraje Dušan Pakandl.

Vážní místo stavbaři dokončí v říjnu. Plzeňský kraj už zároveň také připravuje opravu dolanského mostu za zhruba šedesát milionů korun a vážní místo má předejít tomu, aby ho těžká doprava po rekonstrukci poničila.

autoři: čer , sch
Spustit audio