V Chrudimi chtějí zase slyšet ptačí zpěv. Ve městě nainstalují přes 100 budek

2. listopad 2021 08:17

Sýkorník, špačkovník nebo netopýrník. Znáte tahle zvláštní jména? Neoznačují nic jiného, než různé typy ptačích budek. Jak zjistil reportér Josef Kopecký, v Chrudimi dostali má nové bydlení přilákat zpěvné ptáky zpátky do města.

Když nemají ptáci kde hnízdit, letí jinam. To by se mohlo změnit, jak doplňuje Šárka Trunečková z Městského úřadu v Chrudimi. „Pomocí tohoto projektu by měly být rozmístěny ptačí budky a budky pro netopýry v různých lokalitách města Chrudimi. Především v parcích a sídlištích, kde je dostatečná zeleň.“

Zpívání v parku

Celkem 136 budek, nejvíc sýkorníků a pár kusů špačkovníků a netopýrníků. Vytipované jsou parky, ale třeba i sídliště. „Například to může být městský park, sídliště Na rozhledně, sídliště U stadionu, ale třeba i Klášterní zahrady, Michalský park, sídliště Stromovka a samozřejmě i park Střelnice,“ říká Trunečková.

Špaček u krmítka ve městě

Pořízení budek, jejich zavěšení, gps zaměření a další servis, to všechno by mělo stát zhruba 200 tisíc korun. Autoři ale nejdřív musí přesvědčit obyvatele města. Ptačí zpěv totiž bude soupeřit s dalšími nápady o peníze z takzvaného sdíleného rozpočtu. Kromě budek jsou v užším výběru ještě čtyři nová dětská hřiště.

Hlasování začne už za pár dní, říká Šárka Trunečková. „Od 9. listopadu budou moci hlasovat a vybrat si toho svého finalistu.“ Pokud budky uspějí, mohly by se ve městě objevit už na jaře.

Spustit audio

Související