V Chrudimi plánují obří parkoviště. Vyřešilo by parkování v centru

11. červen 2020 11:15

Několikapatrový, stavěný do spirály a s kapacitou několik set míst. Tak vypadá recept na problémy s parkováním v Chrudimi. Vyřešit by je mohl velký parkovací dům. Zatím je na papíře, přesto první přípravy začínají.

O parkovacím domu se už roky mluví ve spojení s Moravovou zahradou, to je plocha u sportovní haly. Ale studie, kterou si nechala radnice zpracovat, jde ještě dál. Navržený je vlastně komplex dvou parkovacích domů, ten druhý by měl stát ve svahu za Moravovou zahradou a celé velké parkoviště by bylo napojené na městský okruh. Plánovaná kapacita je několik set míst, takže by to velmi usnadnilo parkování v centru města.

Čtěte také

Prvním krokem byla zmiňovaná studie, která řeší celé území, a také to, jak by zhruba měla stavba vypadat. Teď radnice začala jednat s majiteli pozemků, které bude potřebovat. Stavba je sice daleká budoucnost, ale podle místostarosty Chrudimi Petra Lichtenberga (Chrudimáci) by bylo dobré si tohle území pojistit a blokovat pro potřeby města.

Šance, že obří parkovací dům bude v Chrudimi skutečně stát, jsou zatím malé. Odhadovaný rozpočet stavby je kolem 400 milionů korun a takovou investici město nezvládne. Radnice chce ale nějak začít, aby byla připravená, pokud by se v budoucnu objevila šance nějaké dotace, nebo by město nějak výrazně zbohatlo.

Spustit audio

Související