V Chrudimi se rodí úderná pěst české armády. Výsadkový pluk bude mít přes tisíc vojáků

17. červenec 2019 09:50

Nová střelnice, parkoviště nebo sportovní hala. V Chrudimi začíná přestavba kasáren, které se výrazně zvětší. Výsadkový prapor se postupně rozšíří na pluk. Další vojáci budou potřebovat nové bydlení, sklady zbraní a techniky a vůbec všechno, co k výcviku potřebují. Proměna kasáren bude stát stovky milionů korun.

Anexe Krymu, konflikt na východní Ukrajině, migrační krize. Radikální změna bezpečnostního prostředí vyžaduje adekvátní změny v úkolech a struktuře ozbrojených sil. Tak zní oficiální stanovisko armády. Výsadkový pluk se má stát hlavní silou okamžité reakce. To znamená, že když zazvoní telefon, několik stovek výsadkářů se zvedne a do několika hodin bude schopná vyrazit prakticky kamkoli.

K tomu ale budou potřebovat zázemí. Armáda chce v Chrudimi místo současných sedmi hektarů dvanáct. Zvětší se plocha cvičiště, ubytoven i parkovišť. Co je v plánu na nich postavit, popsal velitel organizačního jádra výsadkového pluku Ivo Zelinka. „Novou budovu štábu, nový multisklad, částečné rozšíření leteckého hangáru, výstavba nové moderní tunelové střelnice.“

Výsadkáři chtějí v Chrudimi postavit novou budovu štábu, nový multisklad, rozšířit letecký hangár, postavit novou tunelovou střelnici

Úpravy začnou ještě letos. První etapa potrvá tři roky a bude stát 220 milionů korun. Tím ale proměna kasáren neskončí.  V plánech nechybí ani nová sportoviště, která by neměla sloužit jen vojákům, říká Ivo Zelinka. „Na letišti plánujeme dvě sportoviště, která by byla využitelná i pro veřejnost, a to atletický ovál a multifunkční sportovní halu.“ Mimo pracovní dobu vojáků by ji mohl využívat i ten, kdo nenosí uniformu. A na mapě je třeba i výsadkové muzeum. To by mělo stát naproti letišti a bude volně přístupné.

Komanda, drony, vlastní chirurgové

Síla současného praporu je v české armádě až 800 lidí, posádka je aktuálně zaplněná z víc než devadesáti procent. Po rozšíření na pluk by počet mužů a žen měl být dvojnásobný. Vítaní jsou střelci, řidiči i kuchaři. Náborové tempo je až sto červených baretů ročně.

Samotný pluk vznikne v říjnu příštího roku. Z rot se stanou komanda, přibyde vlastní chirurgický tým, středisko zbraní. A nejlepší dostanou to nejlepší. Třeba i drony. „Jednotka už teď využívá drony s maximálním dosahem 5 – 15 kilometrů. Výsadkový pluk bude mít stroje v kategorii do dvaceti kilogramů s dosahem kolem 50 kilometrů,“ říká Ivo Zelinka.

Výsadkáři z 43. výsadkového praporu v Chrudimi při cvičení

Stovky nových vojáků můžou ale znamenat i nápor na některé služby. Podle starosty Chrudimi Františka Pilného (ANO) proto budou nutné i některé další změny. „V tuto chvíli už jsem zadal zpracovat plán jak rozšířit naše mateřské a základní školy. Celkem bez problémů víme, že můžeme rozšířit o čtyřicet až šedesát dětí jak v mateřských, tak základních školách. Pokud by to navýšení mělo být vyšší, tak přijde na řadu zvětšení třeba o patro základní školy, rozšíření o půdní vestavbu a podobně. A třeba je na stole i varianta výstavba menší mateřské školy,“ popsal přípravy starosta Pilný.

Sám ale rozšíření vojenské posádky vítá. „Dojde k navýšení počtu obyvatel města, zvýší se tady kupní síla, spolupráce s armádou byla i v minulosti na velice dobré úrovni, takže si myslím, že to je jenom přínosem pro město,“ vypočítává výhody.

Nový výsadkový pluk by měl být kompletně připravený v roce 2026.

Spustit audio

Související