V Chrudimi se usadily vzácné kachny. Morčák velký je v Pardubickém kraji výjimečný host

9. květen 2022 09:32

Chrudimská rezervace Ptačí ostrovy má letos vzácné hosty. Zahnízdil tam druh kachny, který v našem regionu není vůbec obvyklý. Plachá zvířata si přitom vybrala park, kudy denně projdou stovky lidí.

Mladí morčáci jsou skutečná atrakce. Velmi rádi se totiž vozí na zádech matky a takový pohled dokáže rozesmát. To, že si vybrali střelnický park a navazující rezervaci, je dobrý signál. „Dává to těm Ptačím ostrovům punc výjimečnosti. I takový relativně plachý pták může v tomto prostředí na okraji města mít podmínky pro hnízdění,“ říká Naďa Gutzerová.

Vzácný host v pošramoceném parku

Morčáci v Pardubickém kraji hnízdí jen výjimečně a platí za méně častého a vzácného hosta. V Chrudimi by to mohl být už druhý pokus o zabydlení. „Poprvé byl zaznamenán morčák velký s mladými před dvěma roky právě na Střelnici a s kolegou ornitologem Romanem Helingerem si myslíme, že tady mohli hnízdit. Je to druh kachny, který využívá k hnízdění dutiny ve stromech,“ vysvětluje Gutzerová.

Střelnický park přitom musel snést v posledních letech několik ran. Stromy poškodilo stáří i několik vichřic. Podle Naďi Gutzerové se ale jeho stav stabilizoval. „Stromy stárnou a bohužel léta byl ten park opomíjen, takže se nedělala včasná dosadba a ta regenerace neprobíhala včas. Nové výsadby se tady začaly dělat v roce 2011, takže od té doby si myslím, že ta péče o park je celkem dobrá.“

Každý den tudy projdou, proběhnou nebo projedou stovky lidí. A často ani nevnímají, že je tady možné najít i opravdu velmi vzácné druhy. Celé chráněné území má plochu skoro 12 hektarů, přístupná je ale jen jeho část.

Spustit audio

Související