V Chrudimi zase ožívá plán na stavbu návštěvnického centra na Podhůře

25. září 2021 10:07

Nejdřív lesovna, pak návštěvnické centrum, teď Dům přírody. Tři názvy, ale pořád jedna a ta samá budova. Má stát u vstupu do chrudimských městských lesů na Podhůře. A zaplnit mezeru ve službách pro turisty.

Chrudim už má dávno hotový architektonický návrh původně nazvaný lesovna. Měla by to být moderní stavba s kombinací dřeva a skla a má stát vedle parkoviště, které bylo u lesů postavené před několika lety. Z lesovny se na papíře stalo návštěvnické centrum a teď se mluví o Domu přírody. Myšlenka je ale víceméně společná - bude tam zázemí pro turisty, venkovní i vnitřní expozice o krajině i celých Železných horách, vznikne prostor pro různé besedy nebo programy pro školy.

Oprášené plány

Plán už existuje asi deset let, vždycky ale ztroskotal na penězích. Původní odhad nákladů začínal na 15 milionech, teď je to asi 35 milionů. Chrudim hledala různé dotační možnosti, ale nebyla úspěšná. Současná dohoda vypadá tak, že by hlavní roli sehrála Agentura ochrany přírody a krajiny, která buduje síť Domů přírody.

Rozhledna Bára II

Stojí už na třinácti místech po celém Česku - třeba v Českém ráji, v Moravském krasu nebo v Beskydech. Jako partner by přistoupila Chrudim a taky Národní geopark Železné hory.

Proč právě Podhůra? Možností bylo několik. Ve hře byla ještě třeba Seč nebo Chotěboř. Hlavní výhoda Podhůry jsou čísla. Rekreačními lesy projde kolem padesáti tisíc lidí za rok. Navíc je to symbolická brána nejen do městských lesů, ale i CHKO Železné hory i geoparku. Takže je to ideální šance, jak turisty s touto oblastí seznámit a možná je i nalákat na další místa. Pokud všechno vyjde, měl by se Dům přírody stavět za dva roky.

Spustit audio

Související