V Deštném odstartoval nejtěžší závod psích spřežení ve střední Evropě

21. leden 2015

Romantika dalekého severu ovládla Deštné v Orlických horách. Dopoledne tam odstartoval nejtěžší a nejdelší závod psích spřežení ve střední Evropě. Na necelou stovku musherů čeká během čtyř dnů 200 kilometrů potu a dřiny, ale také krásných zážitků. Třeba noční jízda, nebo bivak na polské hranici.

Závod ‘Šediváčkův long‘ se jezdí pravidelně v lednu po hřebenech Orlických hor. Je rozdělený do čtyř etap, na trať se vydávají saně tažené až čtrnácti psy, ale také běžkaři s jedním psem, nebo dvacítka cyklistů na sněžných kolech.

Na start se chystá i jeden z favoritů, Roman Habásko z Podobořan. Do Deštného přijel už po dvanácté s osmi sibiřskými husky.

„Tohle je Karibášek, je to náš vůdčí pes, silný, zdatný, mentálně vyspělý, nebojí se. Opravdu je to velká opora v našem týmu,“ představuje vedoucího člena spřežení. „Musí ho respektovat ta smečka a musí on hlavně respektovat mě,“ dodává.

Na sáňkách si musher veze povinnou výbavu. „Takže celková váha těch saní pro moji kategorii by měla být 56 kilo,“ přibližuje Habásko.

O kousek dál připravuje spřežení Karmen Hamschtedeová z Německa. Šediváčkův long jede tato žena v domácnosti už potřetí.

„Trasa je tady v Orlických horách těžká, ale krásná a zábavná. Pro mě je to hlavně výzva. Moc se těším. Když všechno klape, psi i musher jsou zdraví, je to nádhera, prostě dobrý závod,“ popisuje své pocity musherka, která vede svých šest husky na start.

Na první etapu 200 kilometrového závodu vyráží na běžkách také Zdenka Dušková se dvěma psy. „Zas tak velká dřina to na běžkách není. Když jsme sehraní, tak to jede. Myslím, že to bude hodně rychlé. Do kopce pes rozhodně pomůže, z kopce je to horší,“ popisuje.

Do cíle v Deštném závodníci dorazí v sobotu dopoledne.

Spustit audio