V Dílně ručního papíru v Litoměřicích objevíte neobyčejný příběh zdánlivě obyčejné věci

29. červen 2021

Kdybyste měli vyjmenovat deset nebo i jen pět obyčejných věcí denní potřeby, jistě by mezi nimi nechyběl papír. A přitom je jeho příběh nesmírně zajímavý. Poznat ho můžete v Dílně ručního papíru v Litoměřicích v Ústeckém kraji.

Papír patří k nejstarším lidským vynálezům. V Číně se údajně vyráběl už ve 3. tisíciletí před naším letopočtem z konopí. Ale takový papír, jaký známe dnes, tam vznikl až na počátku 2. století našeho věku. V 8. století získali Arabové tajemství jeho výroby od čínských válečných zajatců. A přes Araby pak vedla cesta papíru do Evropy.

V Čechách založil první papírnu patrně Karel IV. v Chebu. Bývá to dáváno do souvislosti se založením Karlovy univerzity a zvýšenou potřebou papíru, ale není o tom žádný písemný záznam. První písemná zmínka je až z 24. května 1499. Jde o koncept listiny krále Vladislava II., kterou mlynáři příslušnému ke Zbraslavskému klášteru nařizuje, „aby vykupoval staré hadry a papier z nich pro obecný užitek země České dělal“. Nejstarší a dosud funkční papírna pak vznikla před rokem 1596 ve Velkých Losinách u Šumperka v Olomouckém kraji.

Návštěvníci si mohou papír i sami vyrobit

Dnes se o výrobě a historii papíru můžete dozvědět v Dílně ručního papíru v Litoměřicích. Najdete ji v centru města, v malém domku vestavěném v historických hradbách. Poučí vás tam nejen o historii i současnosti výroby papíru, ale třeba i o dnes tolik propagované recyklaci.

Rolety z batikovaného filtračního papíru

Tvoření z papíru a s papírem si návštěvníci mohou sami vyzkoušet, pořádají tu totiž i pravidelné workshopy pro veřejnost. Starobylou technologií se mohou pokusit vyrobit si i svůj vlastní papír.

Není divu, že výrobky z Dílny ručního papíru získaly i označení České středohoří regionální produkt®. Jsou to například archy ručního papíru, obálky, dopisní papíry, přání s rozličnými motivy, knihy, záložky do knih a spousta dalších originálních výrobků.

Spustit audio