V expozici klobouků v Novém Jičíně si můžete pokrývku hlavy sami vyrobit

4. březen 2014
Česko – země neznámá

Klobouky, barety, čepice, čelenky. Pokrývky hlavy na stovky způsobů a v nejrůznějších barevných provedeních. Dámské, pánské, elegantní, ležérní i sportovní. Právě takovou kolekci představuje Expozice klobouků Návštěvnického centra v Novém Jičíně – městě klobouků.

Část nazvaná „Zkoušírna“ patří k nejatraktivnějším v celé expozici. Zájemci si tady mohou vyzkoušet jak nejnovější trendy modely, tak nejrůznější klobouky historické i extravagantní kousky určené jen na přehlídky.

Expozice klobouků - multimediální část

Nejslušivější modely mohou vybírat jak před zrcadlem, tak v digitální „zkoušírně“.

Mnohé se ale návštěvníci dozví také o samotné technologii kloboučnické výroby, kterou připomíná část expozice v simulované tovární hale.

V Ateliéru určeném pro workshopy si pak mohou sami výrobu klobouků vyzkoušet. Nechybí tam napařovací a tvarovací stroj, sušící pec i vše k ruce na dozdobení díla.

Expozice klobouků - o technologii

„Na každou hlavu se klobouk najde,“ vzkazují návštěvníkům tvůrci expozice, která je v Návštěvnickém centru v Novém Jičíně otevřená od pondělí až do neděle.

Více se dozvíte na www.mestoklobouku.cz.


Zvětšit mapu

autor: čan
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.