V Hlinsku plánují další tunel pod sjezdovkou, prodloužila by se na dvojnásobek

20. duben 2017

Ski klub v Hlinsku chce prodloužit další sjezdovku. Má to ale háček. Přes svah totiž vede výpadovka na Havlíčkův Brod. Hlinečtí lyžaři proto připravují stejné řešení, jako před jedenácti lety - druhý most přes silnici.

Plusem by mělo být hlavně zvýšení kapacity sjezdovky. Podle šéfa hlineckého Ski klubu Roberta Vokáče do areálu míří pořád víc lidí a nápor na svahy sílí. Klub chce proto prodloužit takzvanou malou sjezdovku, která má asi 250 metrů na zhruba dvojnásobek.

Trasa je co do obtížnosti značená jako modrá, měla by být určená hlavně rodinám a rekreačním lyžařům a byl by to tak vlastně doplněk k náročnější červené trase, kde se už po mostě lyžuje.

Vše je připraveno, chybí jen peníze

Stavba je připravená, ale zatím jen na papíře. Klub odkoupil potřebné pozemky od města a má na přemostění silnice stavební povolení. Konstrukce by měla velmi podobná jako u prvního mostu, který v Hlinsku stojí od roku 2006 - tedy tubus zapuštěný v terénu. Tady ale zatím přípravy končí.

Skiareál Hlinsko

Jestli přes silnici v Hlinsku povede druhý lyžařský most, tak závisí na penězích. Ski klub bude muset vyřešit, jak stavbu zaplatit. Jedna z cest jsou různé dotační tituly. Robert Vokáč náklady odhaduje na podobnou sumu jako u prvního mostu, který stál 30 milionů korun. Jsou tam ale dva rozdíly: druhý most by měl být asi o pět metrů širší a také se za deset let změnily ceny materiálů i práce.

Mezi oběma tunely by měl být asi 50 m dlouhý úsek volné vozovky. V případě, že by na sebe tunely přímo navazovaly, by totiž byla stavba legislativně náročnější. Tunel by musel mít například stálé osvětlení a další náležitosti.

autor: kop
Spustit audio