V Horním Adršpachu vzniká nová seismická stanice. Pomůže přesněji lokalizovat zemětřesení

28. listopad 2021 08:27

V Horním Adršpachu na Náchodsku budují seismologové novou seismickou stanici. Má doplnit řadu dalších zařízení na takzvaném Hronovsko - poříčském tektonickém zlomu. Právě tato oblast je seismicky velmi významná a nová stanice v Adršpachu má pomáhat s přesnější lokalizací zemětřesení.

Čtěte také

Stojíme před bývalým armádním objektem nad Adršpachem, který je z cesty snadno přehlédnutelný. Můžeme se jít podívat dovnitř? Vzniká tam totiž nové zázemí. Pro co přesně?

„Stavíme tady novou seismickou stanici. Vybrali jsme k tomu vhodný objekt, který je odlehlý od ruchu silnice. Teď ho musíme připravit na instalaci přístrojů. Pojďte se podívat,“ vysvětluje Tomáš Kratochvíl, technik z Ústavu struktury a mechaniky hornin.

A odsouvá plechové dveře. Vešli jsme do prostoru, kde je silně cítit zatuchlina a tlející listí. Je to maličká místnost, předsíň a mříž.

Je tu s námi také technik Lukáš Čermák. „Teď je nutné připravit objekt přímo na instalaci seismické stanice. Což znamená instalovat mříž a dveře. A potom přichystat místnůstku. Už jsou zde trubky, kudy pak povedeme dráty. Místnost bude vyčištěna a bude tady umístěn počítač a přímo seismická aparatura.“

Tak malý prostor vyhovuje pro tyto účely? „Nám to stačí. A stačila by i čtvrtinová velikost.

Čtěte také

Proč tady seismická stanice vlastně vzniká? „Kvůli měření na takzvaném Hronovsko - poříčském tektonickém zlomu. Náš ústav tady má už dvě takové stanice. Ale potřebujeme jich víc právě kvůli přesnějším lokalizacím zemětřesení, kde vlastně vzniká. Čím víc stanic bude, tím to je pro nás lepší.

Vznikají tady zemětřesení? „Jsou tu slabé lokální jevy, které pozorujeme. Naše přístroje jsou ale velice citlivé, takže zachytí i slabé otřesy. Případně registrují i otřesy z velkých vzdáleností.

Nová seismická stanice v Horním Adršpachu na Náchodsku se začne osazovat přístroji v příštích dnech. Naplno by měla začít fungovat od příštího roku.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související