V Hradci Králové chybí na hřbitovech místa pro ukládání uren. Magistrát už situaci řeší

2. červen 2016

Stotisícový Hradec Králové se potýká s nedostatkem hrobových míst - především co se týče míst pro ukládání uren se zpopelněnými ostatky. Magistrát proto chce na Pouchovském hřbitově postavit kolumbárium, tedy prostor se schránkami, do kterých bude možné nádoby s popelem uložit.

S Danielem Jeřábkem z hradeckých Technické služeb se procházíme po hřbitově v Pouchově. Tady mezi kaplí a budovou správce by mělo vzniknout nové kolumbárium.

„V této části hřbitova kolumbárium úplně chybí. Takže tento prostor je vhodný pro umístění kolumbária. Jsou tady historické náhrobky, z některých už to jsou jen artefakty. A celá ta zeď je volná. Tedy vyloženě se sem do tohoto místa hodí," říká Daniel Jeřábek.

Čtěte také

Celkem by mělo vzniknout 72 nových kolumbárních míst, a do každého z nich se vejdou až čtyři urny. Že je míst pro uložení zpopelněných ostatků nedostatek potvrzuje i správce Pouchovského hřbitova Jiří Mikysa: „Teď vytváříme nová místa pro urnové hroby. Těch je nedostatek. Je to různé. Protože i do hrobu, kde můžeme pohřbívat se mohou ukládat také urny."

hroby a kolumbárium

Záměr postavit na pouchovském hřbitově kolumbárium schválila už i městská rada, kolik bude vybudování nových hrobových míst stát dodává Magdaléna Vlčková z Královéhradeckého magistrátu: „Stavba kolumbária na hřbitově v Pouchově by měla vyjít zhruba na 630 000 korun. S touto částkou vyslovili souhlas radní města a budou o ní ještě rozhodovat městští zastupitelé. Stavba by měla začít letos a hotová by měla být do jara příštího roku."

V současné době je v Hradci Králové asi 20 tisíc hrobových míst

Radnice ale uvažuje o rozšíření lesního hřbitova v Malšovicích, který už teď je svou rozlohou v krajském městě největší.

Přestože je tam v současné chvíli využívaná asi jen třetina míst, město chce prostor pro ukládání ostatků ještě dvakrát tak zvětšit.

autor: zen
Spustit audio