V Hradci Králové někdo vykrádá auta. Na svědomí jich už má téměř dvacet

27. leden 2020 09:04

Policie v Hradci Králové vyšetřuje za poslední měsíc téměř 20 případů vykradených aut. Scénář krádeží je vždy podobný. Pachatel si  vybere vozidlo, ve kterém vidí volně ležící věci.  Celá akce mu trvá jen pár vteřin. 

Čtěte také

„Najde cihlu, žulovou kostku nebo kus dlaždice a tím rozbije okno," popisuje postup zloděje kriminalista, který se případy zabývá.

Zloději stačí třeba i prázdná taška na sedadle. Od Vánoc takto vykradl už 17 zaparkovaných aut.

Podle Ivy Kormošové z Královéhradecké policie se krádeže objevují i za bílého dne.
„Tento pachatel si nevybírá konkrétní místa. Prostě pravděpodobně chodí po městě a když vidí v autě odložené věci, tak se je pokusí získat. Opravdu stačí několik vteřin, protože v jednom případě šla žena odvést své dítě do školky a když se vrátila, tak měla automobil vykradený."

Nenechávejte v autě cenné věci

Policisté radí, v autech nic nenechávat a v případě krádeže do něj nevstupovat. Důležité je ihned po zjištění zavolat policii.

Čtěte také

Podle kriminalisty je často největší škoda právě na vozidle.
„V těchto posledních případech zloděj udělal většinou daleko větší škodu na vozidle, než na těch vlastních odcizených věcech. Jejich hodnota je někdy nulová nebo v řádech stokorun, ale oprava rozbitého okénka nebo rámu či laku dveří, vychází na tisíce."

Policie po pachateli stále pátrá, prověřuje například kamerové záznamy a vyslýchá další svědky.

Podle statistik bylo jen v loňském roce vykradeno 180 vozidel v celém Královéhradeckém kraji. Policistům se podařilo objasnit přibližně třetinu všech případů.

autoři: Vojtěch Krátký , baj
Spustit audio

Související