V jihoafrickém Johannesburgu byl zastřelen známý Radovana Krejčíře

12. říjen 2013

V jihoafrickém Johannesburgu byl dnes zastřelen známý uprchlého českého podnikatele Radovana Krejčíře. Podle serveru Eyewitness News muž ráno zastavil se svým vozem před semafory na východě města, když k němu přijelo druhé vozidlo, ze kterého po něm začali neznámí pachatelé střílet.

„Dnes ráno asi v 6 hodin zastavil 51letý muž u semaforu. Vedle něj zastavil bílý Range Rover a podezřelí zahájili palbu. Muž se snažil ujet, ale nepodařilo se mu to,“ popsala útok policejní mluvčí Katlego Mogale televizní stanici eNCA.

Svědek citovaný televizím kanálem eNCA byl na místě krátce po střelbě. Viděl prý v autě 25 až 30 děr po kulkách. Policie střelbu vyšetřuje jako záměrný plánovaný útok.

Zastřelený muž je 51letý Libanonec Sami Ísá. Jedná se o postavu s kriminální minulostí – ve Francii ho před 20 lety usvědčili z pokusu o pumový atentát. Měl také blízké kontakty na Krejčíře.

„Já jsem se dnes spojil s Radovanem Krejčířem, a ten mi řekl, že nešlo o to, že by s tím zavražděným měl nějaké obchodní kontakty, že to nebyl obchodní společník, ale že to byl jeho blízký přítel,“ přiblížil reportér České televize Jiří Hynek, který dění kolem Radovana Krejčíře dlouhodobě sleduje. Krejčíř prý je případem otřesen, ale nedává ho do souvislosti se svou osobou.

Dnešní vraždě věnují jihoafrická média velkou pozornost. Není to totiž první střelba v okolí českého podnikatele.

Na konci července se média věnovala dokonce střelbě na samotného Krejčíře. Údajně na něj pálila dálkově ovládaná zbraň umístěná v automobilu stojícím před jeho kanceláří v Bedfordview, a to to ve chvíli, kdy Krejčíř před svou kanceláří parkoval. Vůz, ze kterého střelba vycházela, následně vzplál.

Kolem Krejčíře umírají stále další lidé

Není to ani první mrtvý z řad lidí, s nimiž se Krejčíř znal. „Jedná se podle médií v jižní Africe zhruba o sedm nájemných vražd, se kterými je Krejčíř spojovaný. Jsou to především lidé, se kterými měl Krejčíř nějaké obchodní konflikty, nebo to byli jeho obchodní partneři,“ poznamenal Hynek. Obvinění ovšem zatím na českého podnikatele nesměřovala.

Radovan Krejčíř utekl z Česka do zahraničí v roce 2005. Ze své vily v Černošicích policistům unikl při domovní prohlídce a později se objevil na Seychelských ostrovech. Když mu hrozilo vydání zpět do rodné země, přesunul se do Jihoafrické republiky, kde se poměrně rychle napojil na tamní podsvětí.

„Za poměrně krátkou dobu se mu podařil mimořádný kousek, kdy se v padesátimilionové JAR stal jedním ze šéfů tamního prostředí. Má kolem sebe také některé lidi z České republiky, ale jsou to především lidé, kteří tady v Čechách mají problémy se zákonem a proto do JAR odcestovali,“ říká Hynek.

V zemi se Krejčíř skrývá už šest let a snaží se získat azyl. V Česku ho kvůli půlmiliardovým daňovým únikům pražský městský soud nepravomocně odsoudil k 11letému trestu.

Česká republika zatím marně usiluje o Krejčířovo vydání, podle Hynka však k jistému posunu došlo.

„Původně v JAR ten prvoinstanční soud odmítl vydat Radovana Krejčíře do Čech, ale to se podařilo částečně české straně zvrátit u Nejvyššího soudu v JAR, který řekl, že ten původní soudce, který rozhodoval, byl podjatý, a tak se celé řízení vrátilo na začátek. Už dokonce na několikátý pokus začalo, ale bylo přerušeno, protože se nejdříve musí vyřešit Krejčířova žádost o azyl,“ podotkl Hynek.

autoři: vpo , sib , nov
Spustit audio