V Kadani najdete Katovu uličku, která je nejužší v celém Česku. Protější radniční věž zdobí krabi

18. září 2022

Katova ulička na Mírovém náměstí v Kadani v Ústeckém kraji je zapsaná agenturou Dobrý den v Pelhřimově jako nejužší ulička v Česku. Je dlouhá 51 metrů a v nejužším místě měří pouhých 66 centimetrů. Podle pověsti jí procházel kat na popraviště. Jiná pověst vypráví o jeptišce, která byla za své hříchy zazděna ve zdi Katovy uličky a dodnes v okolí spolu s katem Ignácem straší.

Naproti ústí Katovy uličky stojí na Mírovém náměstí kadaňská radniční věž. Měří 53,7 metru, ochoz přístupný turistům se nachází ve výšce 30 metrů. Věž má jedinečný gotický tvar a nabízí výhled na celou Kadaň a její okolí. Horní část věže připomíná ježka. To, co z dálky vypadá jako bodliny, jsou ve skutečnosti gotické znaky zvané krabi.

Pod ochozem můžete spatřit sochu pejska, která vyčnívá ze zdi. Podle legendy ho vlastnil kadaňský zlatník a zároveň radní. Během zasedání pes údajně sbíral do tlamičky mince, které mu jeho pán tajně házel pod stůl a tím tak okrádali město. Když to ostatní radní zjistili, dostal zlatník na výběr. Smrt oběšením anebo vylézt po krabech na vrchol věže, dotknout se špičky a slézt dolů.

Zlatník se rozhodl vylézt nahoru, během čehož ho jeho pes pozoroval z ochozu. Když viděl, že se to jeho páníčkovi povedlo, skákal radostí tak vysoko, že přepadl přes ochoz, spadl na zem a zabil se. Pověst, která se pojí k soše pejska a gotickým krabům, končí tím, že zlatník stejně nevyhrál. Steskem po pejskovi totiž zemřel.

Legenda o pejskovi zobrazená v radniční věži

Z ochozu kadaňské radniční věže uvidíte náměstí s kostelem Povýšení sv. Kříže a uprostřed náměstí morový sloup. Dále Svatou neboli Mikulovickou věž, řeku Ohři i Svatý kopeček s rozhlednou, kadaňský hrad a nábřeží Maxipsa Fíka s naučnou stezkou. Dohlédnete i na nově otevřenou hvězdárnu s vyhlídkou. Asi kilometr od náměstí je vidět Františkánský klášter s relaxační zahradou a nově otevřeným kostelem s restaurovanými freskami.

Spustit audio