V kladrubském hřebčíně padají výpovědi, končí i obviněná Voňková

15. srpen 2013

Kladrubský hřebčín spustil radikální řez. Výpověď dostala vedoucí slatiňanské pobočky a bývalá manažerka projektu rekonstrukce hřebčína Simona Voňková. Její jméno figuruje také na seznamu devíti obviněných, které policie podezřívá z manipulace s veřejnými zakázkami.

Zároveň končí i partner Voňkové a manažer hipoaktivit hřebčína Jaromír Štěpánek. Podle ředitele Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem Jiřího Jehličky ale personální výměna s kauzou kolem evropských dotací nijak nesouvisí:

„Paní inženýrka Voňková obdržela výpověď z pracovního poměru v úterý. To vůbec nemá nic společného s tím, co se tady událo 31. května, s tou policejní razií. Protože pracovala jako manažer toho projektu, tu její pracovní činnost jsme po dohodě s ní ukončili hned, v podstatě jak se vrátila z vazby. Protože nebylo možné, aby se v tom dále postupovalo.“

„Tato řekl bych druhá situace nastala tím, že jsme zrušili místo správce hřebčína ve Slatiňanech. Takže jakoby ztratila svoji pracovní pozici,“ vysvětluje výpověď Voňkové ředitel Jehlička.

Hřebčín chová v Kladrubech starokladrubského bělouše a ve Slatiňanech starokladrubského vraníka. Obě stáda čítají asi 500 koní. Kladrubský hřebčín a kmenové stádo běloušů je od roku 2002 národní kulturní památkou. Hřebčín je státní příspěvkovou organizací, která spadá pod ministerstvo zemědělství.

autor: kop
Spustit audio