V knihovně v Pardubicích začala výstava výtvarných děl vězňů

19. září 2018 07:10

V Krajské knihovně v Pardubicích začala malá výstava výtvarných prací vězňů místní věznice s názvem Free Heart. Obrazy, keramické výrobky a textilní hračky vznikly v terapeutickém centru vězeňského zařízení.

Možnosti výtvarného vyžití jsou omezené finančními možnosti věznice, před nákladnějšími obrazy olejem dává vězení přednost levnějším akrylovým nebo akvarelům, řekla novinářům terapeutka Miroslava Jonášová.

„Plátna máme většinou recyklovaná, dokonce někdy jsou to i rozstříhaná prostěradla, abychom ušetřili,“ uvedla Jonášová.

Jediná národní památka v zemi, kde uklízí vězni: Zámek Pardubice

Vězni v Pardubicích pomáhají při úklidu zámeckých valů

Správcům pardubického zámku nově pomáhají s jarním úklidem vězni. Odklízejí spadané listí a větvě v těžce přístupném terénu na zámeckých valech. Návštěvníkům prý nebezpečí nehrozí.

Výtvarným činnostem se v současnosti věnuje šest odsouzených, kteří arteterapeutický ateliér navštěvují. Někdy témata zadává terapeut, jindy jsou volnější.

Díla visí na zdech vězení. Když jsou jejich autoři propuštěni na svobodu, často se plátna přetřou šepsem a maluje se na ně znovu. Obrazy jsou majetkem věznice, která zaplatila materiál na jejich vznik. Výjimečně za dobré chování se může některé dílo prostřednictvím vychovatele předat návštěvě odsouzeného.

„Jeden z odsouzených vystavoval už před výkonem trestu v různých evropských městech,“ dodala Jonášová.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související