V krajských nemocnicích ode dneška očkují proti covidu i děti od 5 let

20. prosinec 2021 09:01

Nemocnice Pardubického kraje ode dneška očkují proti covidu-19 i děti starší pěti let. Během následujících dní se k těmto centrům přidají ve svých ordinacích také pediatři.

V očkovacích centrech nemocnic v Pardubickém kraji byl zájem značný. Už v polovině minulého týdne byly všechny nabídnuté kapacity vyčerpané. Nemocnice samozřejmě budou otvírat další tzv. sloty - tedy časy, kam se mohou registrovat pouze děti. Nicméně očkování dětí proti covidu bude možné jen v těch nemocnicích, kde je dětské oddělení. Tedy v Pardubicích, Ústí nad Orlicí, Chrudimi a Svitavách. V Litomyšli ne.

Očkují i pediatři

Očkování bude možné i v ordinacích pediatrů, přinejmenším u některých. Potvrdila to i Jiřina Dvořáková, dětská doktorka z Pardubic a místopředsedkyně celostátního sdružení praktických lékařů pro děti a dorost. „Já bych řekla, že ta ochota celkem je. My jsme jako sdružení dali všem našim kolegům výzvu, aby děti přednostně očkovali ve svých ordinacích nebo aby se zúčastnili prací v očkovacích centrech. A řekla bych, že ochota postupně narůstá podle toho, jak narůstá zájem rodičů.“

Sama Jiřina Dvořáková začne děti starší pěti let očkovat až po novém roce. Jednak proto, že jí až na začátku ledna dorazí očkovací látky a pak taky proto, že až do svátků má plno, protože očkuje i děti 12+.

Děti dostanou očkovací látku od společností Pfizer a BioNTech. Na rozdíl ale od dospělé dávky bude tato třetinová. Jinak je postup stejný jako u každého dospělého i s čekací dobou po aplikaci kvůli možné reakci. Jen s tím rozdílem, že dítě samo rozhodovat nemůže, musí rozhodnout zákonný zástupce. S očkováním proti covidu-19 u dětí starších pěti let musí - až na výjimky - souhlasit oba rodiče.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související