V Králickém Sněžníku se můžete vydat na Stezku v oblacích. Zážitková vyhlídka je otevřená celý rok

2. září 2019

Stezka v oblacích se stala jednou z dominant pohoří Králický Sněžník na hranici Pardubického a Olomouckého kraje. Vyhlídková stavba, která první návštěvníky přivítala v prosinci 2015, se vypíná nad obcí Dolní Morava. Nabízí nejen zážitky, ale také celou řadu informací o přírodě třetího nejvyššího pohoří v Česku.

Stezka v oblacích se nachází poblíž horské chaty Slaměnka, nedaleko horní stanice lanovky Sněžník a vyhlídky nazývané Skalka. Stavba je umístěná ve výšce 1 116 metrů nad mořem a její výška je 55 metrů. Dřevěná lávka je široká dva a půl metru. Stoupání je pozvolné a bezbariérové, takže se na Stezku v oblacích mohou vydat i vozíčkáři nebo maminky s kočárky. Od horní stanice lanovky vede k zážitkové stavbě dřevěný chodník.

Cesta k vrcholu Stezky v oblacích je dlouhá přes 700 metrů. Na jejím začátku se nachází vstupní objekt s pokladnami, informacemi nebo převlékárnou. Vyhlídka je totiž otevřená celoročně. Vydat se na ni můžete i v lyžařských botách, návleky vám půjčí přímo u vstupu. Stezku lemuje deset informačních tabulí. Návštěvníci si na nich mohou přečíst celou řadu zajímavých informací o krajině a přírodě Králického Sněžníku, řece Moravě i vrcholech hor, které jsou na dohled.

Do kapky rozhodně nevstoupí všichni

Stezka v oblacích nabízí návštěvníkům celou řadu nevšedních zážitků a s tímto záměrem byla také podle projektu architekta Zdeňka Fránka postavená. Zajímavý je například průchod jakýmsi ptačím hnízdem. Návštěvnici také mají na mnoha místech pocit, že se ocitli na visuté lávce.

Dvě úrovně Stezky v oblacích spojuje tzv. Rukáv. Je to hustá síť, tunel, kterým můžete prolézt a sledovat volný prostor pod sebou. Stejně tak jako v nejvyšší úrovni celé stavby. Do dřevěné podlahy totiž architekt umístil tzv. Kapku, síť, na kterou můžete vstoupit nebo se i položit a sledovat volný prostor pod sebou. A pokud nechcete jít zpátky dolů po stezce „po svých“, nemusíte. Shora se můžete svézt sto metrů dlouhým tobogánem.

Stavba Stezky v oblacích je navržená tak, aby odolala síle orkánu. Může pojmout až čtyři tisíce návštěvníků najednou. Hlavním použitým materiálem je vedle ocelové nosné konstrukce modřínové dřevo.

autor: BRA
Spustit audio