V Krkonoších platí dočasně až do konce dubna zákaz vstupu na 19 turistických stezek a tras. Proč?

1. prosinec 2022 08:05

V našich nejvyšších horách od dnešního dne platí dočasný zákaz vstupu na 19 turistických stezek a tras. Opatření má zajistit klid jelení zvěři v přezimovacích oborách a v okolí krmelišť. Zákaz potrvá do 30. dubna příštího roku. Na území národního parku je k přezimování zvěře vyčleněno 18 obůrek. 

Čtěte také

Zákaz vstupu se bude týkat například přezimovací obůrky v lokalitách Fišerova rokle, Vysoký břeh či Čermákova cesta.

S hajným Zdeněk Martinem jsme v jedné z nejstarších obůrek v krkonošském národním parku. „Tady přes oboru vede cesta, která je od 1. prosince uzavřena až do konce dubna. Právě kvůli oboře, aby tady byla zvířata v klidu přes zimu."

Hajný v okolí obůrky kontroluje informativní cedule o zákazu vstupu. Některé z nich je potřeba ještě pořádně připevnit.

Uhlídat okolí obůrek je přes zimu téměř nemožné

„Množství našich pracovníků, kteří by to dělat mohli, není takové, aby to dokázalo zamezit jakémukoliv přirozenému rušení v blízkosti obůrek," vysvětluje mluvčí Správy Krkonošského národního parku Radek Drahný.

Čtěte také

Přesto se hajní snaží turistům neustále říkat, že zvěř rušit nesmí. „Snažíme se vše vysvětlovat a informovat lidi o tom, aby k oboře nechodili. Pro tu zvěř je důležité, aby měla opravdu klid."

Obůrky se nachází v odlehlých místech právě proto, aby zvěř nebyla rušena.

„Jelení zvěř je přirozeně divoká. Takže přítomnost člověka, venčení psa nebo zábavní pyrotechnika se zvěří udělá to, že se stresuje. A když je zvěř stresovaná tak velmi snadno podléhá panice a může se stát, že například prolomí ohradu a uteče zpět do volného terénu," vysvětluje Radek Drahný.

Čtěte také

Byly i případy, kdy volně pobíhající pes vystresoval zvěř v o obůrce natolik, že uhynula. Zatímco v předchozích letech už se obůrky v tento čas pomalu zavíraly, letos to zřejmě bude později. „Už proto, že na hřebenech hor stále ještě není tak souvislá vrstva sněhové pokrývky, aby si zvěř nedokázala něco najít k jídlu ve volném terénu. Jakmile napadne velké množství sněhu a už nebude venku co žrát, tak to je okamžik, kdy se zvěř přirozeně do těchto přezimovacích obůrek stahuje."

Zákaz vstupu na 19 turistických stezek a tras v Krkonoších musí turisté respektovat až do posledního dubnového dne.

Spustit audio

Související